Burgerdoden na vermoedelijk Westers bombardement Syrië

Bij de bombardementen vielen zeker 26 burgerdoden, onder wie vrouwen en kinderen.

Archiefbeeld. Gevechtsvliegtuigen keren terug naar hun basis na de eerste Britse bombardementen boven Syrië uitgevoerd te hebben.
Archiefbeeld. Gevechtsvliegtuigen keren terug naar hun basis na de eerste Britse bombardementen boven Syrië uitgevoerd te hebben. Foto Stavros Koniotis /

Bij bombardementen in het noordoosten van Syrië zijn maandagavond zeker 26 burgers om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Vermoedelijk is het bombardement het werk geweest van de door de Verenigde Staten geleide coalitie.

Het bombardement vond plaats in het dorp Al-Hol, dat vorige maand door terreurbeweging Islamitische Staat werd heroverd op Arabische en Koerdische opstandelingen. De Amerikaanse luchtaanvallen zijn er op gericht IS terug te dringen. Onder de slachtoffers zouden zeven kinderen en vier vrouwen geweest zijn.

De Westerse steun voor de Amerikaanse bombardementen in Syrië is sinds de aanslagen in Parijs van 13 november gegroeid. Naast Frankrijk besloten ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk direct of indirect de bombardementen te steunen. Nederland heeft nog geen beslissing genomen, maar er lijkt in de Kamer een meerderheid te ontstaan die bereid is de luchtaanvallen te steunen. Nederlandse gevechtsvliegtuigen zijn nu alleen nog actief in Irak.