‘Blatter wist van omkoping FIFA-functionarissen’

Hij zou geweten hebben dat marketingbedrijf ISL de FIFA in de jaren negentig miljoenen aan smeergeld gaf.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter Foto Christophe Ena / AP

FIFA-voorzitter Sepp Blatter was er volledig van op de hoogte dat sportmarketingbedrijf ISL in de jaren negentig FIFA-functionarissen voor miljoenen dollars omkocht, meldt de BBC. ISL kreeg tv- en marketingrechten, nadat toenmalig FIFA-voorzitter Joao Havelange en andere hoge functionarissen 100 miljoen dollar kregen.

Blatter heeft altijd ontkend, maar de BBC schrijft dat hij er volgens de FBI wel degelijk van wist. Journalisten van Panorama hebben een brief uit het FBI-dossier ingezien, van Havelange zelf. Daar zou in staan dat Blatter “volledige kennis had van alle activiteiten en over alles werd geïnformeerd.”

Schorsing

De FBI zegt volgens de BBC in het dossier dat “de aanklager onder andere de beweringen van Havelange aan Blatters adres onderzoekt”. Blatter zit op dit moment al een negentig dagen durende schorsing van de FIFA uit vanwege een omstreden betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini.

Vrijdag werden twee nieuwe FIFA-functionarissen opgepakt voor corruptie, fraude en witwassen. Zij maken onderdeel uit van een groter onderzoek van de FBI waarin zestien voetbalbestuurders worden genoemd en waar een bedrag van 200 miljoen dollar (184 miljoen euro) mee gemoeid zou zijn. Onder hen Ricardo Teixeira, die ook bij het ISL-schandaal betrokken was.

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch zei in een persconferentie over de zaak nog meer FIFA-bestuurders in het vizier te hebben. Of ze daarmee ook op Blatter doelde, is niet bekend.

Nederlander

NRC meldde zaterdag dat er ook een Nederlander betrokken is bij een FIFA-schandaal. De 66-jarige George Taylor zou bij het WK voetbal 2006 in Duitsland illegaal gehandeld hebben in toegangskaarten.

De aantijgingen van de BBC tegen Blatter maken onderdeel uit van een grotere uitzending maandagavond. Daarin gaat het ook over de toewijzing van het WK voetbal 2022 aan Qatar. De BBC zegt dat Qatar 117 miljoen pond (163 miljoen euro) uitgaf om het WK binnen te slepen: zes keer meer dan Engeland, dat het WK ook wilde organiseren.

    • Joram Bolle