Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Bestuur Essalam Moskee schrikt van IS-video

In de video neemt een man het op voor terreurgroep IS ten overstaan van een volle moskeezaal.

ANP / Robin Utrecht
ANP / Robin Utrecht De Essalam Moskee in Rotterdam.

Het bestuur van de Essalam Moskee in Rotterdam is geschrokken van een videofilmpje uit de moskee waarin een man omstreden uitspraken doet over terreurgroep Islamitische Staat (IS). In de video, die vorige week opdook, neemt de man het op voor IS ten overstaan van een volle moskeezaal. “Laat ze met rust, het zijn toch ook moslims”, zegt de man over IS.

Twitter avatar nourdeenw Nourdeen Wildeman Hier de vid waarin Mohammed Ebraymi steun uitspreekt aan IS in Essalam Moskee R’dam. https://t.co/FHybne0zeP

Volgens adjunct-directeur Jacob van der Blom is de man niet bevoegd om in de moskee te preken. Het bestuur neemt afstand van zijn uitspraken. De Essalam Moskee, een van de grootste moskeeën van Nederland, staat bekend om initiatieven gericht tegen radicalisering. De PvdA in Rotterdam heeft in raadsvragen opheldering gevraagd over de omstreden video.

Strijd

In de Essalam Moskee is een strijd gaande tussen het bestuur en een groep Marokkaanse Nederlanders. Deze groep wil dat de moskee volledig in Marokkaanse handen komt in plaats van de Golfstaten, van waaruit de moskee is betaald. De man die het in de video voor IS opneemt, zou een vertegenwoordiger zijn van de Marokkaanse groep. “Onze huisregels verbieden dat iemand zomaar een verhaal kan houden voorin de moskee, juist om dit soort toestanden te voorkomen”, zegt Jacob van der Blom.

“Wij zetten ons als moskee dagelijks in om jongeren te waarschuwen voor extremistisch gedachtegoed. Dan is het heel vervelend als iemand voorin de moskee gaat staan en zegt: laat IS toch lekker een eigen staat hebben.”

Het moskeebestuur beraadt zich nu op maatregelen om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst nog een keer kan gebeuren.