Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Corruptie en fraude

BBC: FBI onderzoekt belastende brief over FIFA-baas Sepp Blatter

De FBI onderzoekt een brief van João Havelange waarin staat dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter volledig op de hoogte was van betalingen van sportmarketingbedrijf ISL aan FIFA-functionarissen in de jaren negentig. Het BBC-programma Panorama brengt vanavond het nieuws over deze brief, die (verdere) vervolging van Blatter kan betekenen.

Havelange (99) was FIFA-voorzitter tussen 1974 en 1998. Hij trad in 2013 terug als erevoorzitter, „wegens gezondheidsredenen”, kort nadat vastgesteld was dat hij zich had laten belonen voor het toespelen van televisie- en marketingrechten aan ISL. Blatter heeft altijd ontkend daarvan te hebben geweten, al is hem door de ethische commissie van de FIFA na een onderzoek in 2013 wel „onzorgvuldigheid”  verweten omdat hij een betaling van ISL die hem onder ogen was gekomen niet rapporteerde.

In de brief van Havelange zou staan dat Blatter „volledige kennis had van alle activiteiten en over alles werd geïnformeerd”. Volgens de Britse krant The Guardian, die de brief ook inzag, lijkt Havelange in de brief, vermoedelijk uit 2010, de legitimiteit van de betalingen te willen beargumenteren. De FBI stelt volgens de BBC dat „de aanklager onder andere de beweringen van Havelange aan Blatters adres onderzoekt”. De FBI zou, naar aanleiding van deze brief, begin dit jaar een informatieverzoek hebben gedaan bij het Zwitserse OM.

Blatter zit een negentig dagen durende schorsing uit, nadat de Zwitserse justitie in september een onderzoek naar wanbestuur en oneigenlijk gebruik van (FIFA-)middelen opende. Blatter treedt per 26 februari af.

Vrijdag werden twee nieuwe FIFA-functionarissen opgepakt voor corruptie, fraude en witwassen als onderdeel van een Amerikaans justitieel onderzoek waarin zestien voetbalbestuurders zijn aangeklaagd. Onder hen Ricardo Teixeira, Havelanges schoonzoon, die ook bij het ISL-schandaal betrokken was. De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch zei nog meer FIFA-bestuurders in het vizier te hebben.

In Panorama komt ook de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar aan bod. Qatar zou 117 miljoen pond (163 miljoen euro) hebben uitgegeven om het WK binnen te slepen: zes keer zoveel als concurrenten. (NRC)