Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

40 procent huishoudens loopt achter met rekeningen

Vooral hoge zorgkosten en vaste lasten zijn daar de oorzaak van, zegt het Nibud.

Foto iStock

Twee op de vijf huishoudens heeft betalingsachterstanden. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een maandag gepubliceerd rapport. Ook in 2012 had zo’n 40 procent van de huishoudens deze problemen, maar de oorzaak verschuift, zegt het Nibud.

27 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun betalingsachterstand komt door de te hoge vaste lasten, 26 procent door een daling van inkomsten en 22 procent wijt het aan te hoge zorgkosten. In 2012 gaf 34 procent nalatigheid als reden, 25 procent inkomensdaling en 21 procent onverwachte terugbetaling van belasting.

Afgesloten

De gevolgen zijn groot, schrijft het Nibud:

“Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige achterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. Hierdoor konden ze het afgelopen jaar regelmatig niet pinnen, hadden ze te maken met loonbeslag of met afsluiting van de energie wegens wanbetaling.”

Verder signaleert het Nibud problemen bij uitkeringsgerechtigden. In 2012 had 69 procent van hen problemen met rondkomen, nu is dat 75 procent. Positief punt in het rapport is dat Nederlanders minder vaak rood staan dan tien jaar geleden. 50 procent van de huishoudens staat nooit rood, tegenover 36 procent in 2005.