Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

#YouAintNoMuslimBruv trending topic na steekpartij

Het is de reactie van een omstander bij de steekpartij in een Londens metrostation.

Het metrostation Leytonstone waar zaterdagavond een man drie mensen neerstak. Hij deed dit voor Syrië, zo schreeuwde hij.
Het metrostation Leytonstone waar zaterdagavond een man drie mensen neerstak. Hij deed dit voor Syrië, zo schreeuwde hij. Foto Neil Hall/ Reuters.

Niet de steekpartij van zaterdagavond in een Londens metrostation waar een man “voor Syrië” drie mensen neerstak, maar de reactie daarop is het belangrijkste onderwerp op social media.

Wanneer de man wordt overmeesterd roept een omstander hem toe: “You ain’t no Muslim, bruv”. (klik voor het filmpje op de link in het twitterbericht)

Twitter avatar YusufP94 Yusuf Shocking scenes at Leytonstone Station https://t.co/QwsynQjZHA

Binnen mum van tijd wordt de reactie, met de typische Londense uitspraak (“bruv” voor “gast”), trending topic op Twitter.

‘De beste Britse reactie na de steekpartij’

Het is voor velen dé beste Britse reactie na de steekpartij. Niet terreur overheerst, maar de veroordeling daarvan. Duizenden twitteraars gebruiken de hashtag #YouAintNoMuslimBruv om hun ongenoegen te laten blijken over opnieuw een terreurdaad die wordt gepleegd in de naam van de islam.

Twitter avatar amba30 Amba Whiting Yes London! #YouAintNoMuslimBruv - you’re just another idiot maniac hiding behind the veil of Muslim
Twitter avatar bethreilly Bethany Reilly #YouAintNoMuslimBruv - nothing to add.
Twitter avatar YvonneThoughts Yvonne Wood #YouAintNoMuslimBruv Loving this sentiment. Loving being married to my gentle, loving, muslim husband and loving living in beautiful #London
Twitter avatar rsayeed Raheel Sayeed #YouAintNoMuslimBruv https://t.co/i2cRrTV4oR

Er zijn ook twitteraars die in het succes van de hashtag juist zien hoe “gebrainwasht” de samenleving ondertussen al is omdat moslims bij elke terreurdaad afstand moeten nemen.

Twitter avatar J_Cameron_F Lofty Ambitions The hashtag #YouAintNoMuslimBruv proves society is brainwashed into stereotyping Muslims to look a certain way

De Britse politie denkt dat de man alleen handelde. Ze beschouwen de steekpartij als een terreurdaad, het zou een reactie zijn op het Britse besluit om te gaan bombarderen boven Syrië.