Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Universiteit VS: bewapen je tegen moslims

De voorzitter van een universiteit in Virginia: “Laten we die moslims een lesje leren als ze zich hier laten zien”.

Bloemen en kaarsen voor de slachtoffers van de schietpartij in San Bernardino in Californië.
Bloemen en kaarsen voor de slachtoffers van de schietpartij in San Bernardino in Californië. Foto: Paul Buck / EPA

In de Verenigde Staten heeft de voorzitter van een christelijke universiteit in Virginia zijn studenten opgeroepen zich te bewapenen tegen eventuele aanslagen, zo meldt perbureau AP. De uitspraak was een reactie op de aanslag in Californië drie dagen geleden, waarbij zeker veertien mensen overleden en veertien gewond raakten.

De voorzitter van de universiteit in Virginia heeft nu gezegd:

“Laten we die moslims een lesje leren als ze zich hier ooit laten zien.”

Flink applaus na zijn speech

De toespraak van voorzitter Jerry Falwell Jr. werd door de studenten van de Liberty University onthaald met een stevig applaus. Falwell zei verder:

“We zullen die moslims stoppen voor ze hier een voet hebben kunnen neerzetten.”

Slechts een enkeling vond dat de voorzitter te ver ging door specifiek naar moslims te verwijzen.

Falwell zei ook:

“Ik ben altijd al van mening geweest dat als meer goede mensen wapens zouden dragen, we die moslims op tijd een halt zouden kunnen toebrengen.”

In een reactie op de kritiek zei hij tegen persbureau AP dat er ook veel goede moslims zijn en dat hij in zijn toespraak specifiek doelde op de twee aanslagplegers in San Bernardino. De aanslag op een bedrijfsfeest werd gepleegd door een man en een vrouw.

Falwell zei verder dat universiteiten zich veel beter moeten voorbereiden op het toenemende aantal aanslagen op Amerikaanse scholen. Hij refereerde onder meer aan de schietpartij op Virginia Tech in 2007, waarbij 32 mensen werden doodgeschoten. Falwell:

“Als één van de studenten of docenten destijds een wapen had gedragen, hadden heel veel levens gered kunnen worden.”

De voorzitter van de christelijke universiteit in Virginia zei nu dat hij na de recente aanslag, die de FBI heeft bestempeld als een terreurdaad, zelf ook een wapen gaat dragen.

Obama juist geen voorstander

President Barack Obama is juist een uitgesproken tegenstander van de eenvoudige wijze waarop in de Verenigde Staten wapens kunnen worden verkregen. Hij probeert al jaren de wapenwetgeving in de VS te veranderen.