Strooien met sterren en prijzen, de staat van Nederland

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Er wordt van alles en nog wat uitgereikt en toegekend deze week. Te beginnen met de Nobelprijs voor chefs: de Michelin-sterren. Maandag verschijnt de Michelingids Nederland 2016. Wie krijgt er één (bij) of niet? En blijft Amsterdam de sterrenhoofdstad?

Waar die dag ook prijzen worden uitgereikt: Hilversum. De Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen 2015 om precies te zijn. Reden voor het CBS die dag met cijfers over vrijwilligers in Nederland te komen (evenals het aantal minimumloners en faillissementen).

Die dag vindt ook de aandeelhoudersvergadering van textiel- en kunstgrasfabrikant Ten Cate plaats. Die staat in het teken van ‘de overname’ door private equity-financier Gilde. Één die bijna eindeloos duurde en waarin schulden nu een hoofdrol spelen. En belangenconflicten.

2. Moeten we robots vrezen? Dinsdag presenteert De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hun verkenning De Robot de Baas. Over nieuwe technologiën, de toekomst van werk en de plannen van minister Lodewijk Asscher.

Een stuk spannender zal het er die avond aan toegaan in New York. Daar vindt de jaarlijkse Victoria’s Secret Fashion Show plaats. De plek van de bekende namen (denk Taylor Swift), grote getallen (ruim negen miljoen kijkers) en vooral heel veel glitters en veren.

3. Toch een bijzonder moment: woensdag vindt de eerste aandeelhoudersvergadering van Kiadis Pharma (immunotherapie) plaats. Het Nederlandse bedrijf heeft sinds deze zomer een notering aan het Amsterdamse Damrak (en in Brussel). Waarom niet in de VS?

Dodelijk bekneld raken, een steekvlam in je gezicht krijgen: jaarlijks sterven zo’n 3.700 mensen door hun baan, nog eens zo’n 20.000 krijgen een ‘beroepsziekte’. Het om die reden opgerichte Bureau Beroepsziekten organiseert een symposium ter ere van hun 15-jarig bestaan.

Bij de Rabobank stemmen ze die dag over het verlagen van de balans met 100 miljard euro, evenals de nieuwe bedrijfsstructuur. Gaat-ie door, dan zullen er zowel op het hoofdkantoor als bij lokale banken klappen vallen.

Een belangrijke dag ook op tijdschriftenvlak: in Nederland worden de Mercurs 2015 uitgereikt, terwijl het Amerikaanse weekblad Time bekendmaakt wie de Ebolabestrijders opvolgt als Person of the Year.

4. Donderdag is de ontknoping van het corruptieproces tegen Henk Möllenkamp, de oud-topman van woningstichting Rochdale, beter bekend als ‘de zonnekoning’ of ‘de Maserati-man’. Zal hij de drie jaar krijgen die het Openbaar Ministerie heeft geëist?

En ja hoor, weer wat uitreikingen (de Nobelprijzen, de BBC Music Awards, de FD Gazellen Awards) en bekendmakingen (nominaties Golden Globes) die dag. Plus de start van de Masters of LXRY week.

5. Hoe gaat het met ons (lees: de Nederlandse bevolking)? Dat horen we vrijdag, bij de publicatie van De Sociale Staat van Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau.

5.000 dollar voor een actiefiguurtje, 1.200 dollar voor een helm. Het zijn dan ook niet zomaar actiefiguurtjes en helmen die vrijdag bij Sotheby’s worden geveild. In ieder geval niet in de ogen van Star War-fans. May the merchandise be with you.

Het is, met een oplage van 2,1 miljoen, het best gelezen blad in Nederland: Albert Heijns Allerhande. Daar valt meer uit te halen dan een dubbeldik Kerstnummer, moet de marketingafdeling hebben bedacht. Een Allerhande-festival dus.

    • Eva Oude Elferink