Steekpartij in Londens metrostation ‘voor Syrië’

Een metrostation in Londen. Foto: Lex van Lieshout / ANP

In Londen heeft een man zaterdagavond in de hal van metrostation Leytonstone drie mensen neergestoken. Tijdens zijn daad riep hij “Dit is voor Syrië”. De politie heeft de man met een stroomstootwapen uitgeschakeld en gearresteerd, zo meldt persbureau AP. De zaak wordt behandeld als een terroristische daad.

De steekpartij op het metrostation in het oosten van Londen, zo’n 10 kilometer van het centrum van de stad, vond plaats rond zeven uur (lokale tijd) ‘s avonds. Een van de drie slachtoffers is met een helikopterambulance afgevoerd. Volgens persbureau Reuters is de man buiten levensgevaar. De andere twee slachtoffers zijn lichtgewond.

Een paar minuten nadat de melding van de steekpartij binnenkwam, was de politie ter plaatse. De man bedreigde ook andere reizigers in het station. Op camerabeelden die de Britse krant The Daily Telegraph publiceerde is te zien hoe agenten de man overmeesteren en dat omstanders in paniek wegrennen.

Groot-Brittannië bombardeert Syrië

Het steekincident komt enkele dagen nadat het Britse parlement heeft ingestemd met bombardementen op IS-doelen in Syrië. Zaterdag hebben Britse straaljagers luchtaanvallen uitgevoerd op olievelden in Syrië die in handen zijn van terreurbeweging Islamitische Staat. Dit was de tweede luchtaanval sinds de Britten hun operaties uitbreidden naar Syrië.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar: Bommen op Syrië: waardoor liet het Lagerhuis zich overtuigen?.

De terreurgroep kondigde daarop direct aan dat de volgende aanval in Engeland zou gaan plaatsvinden. Het terreurdreigingsniveau blijft ‘ernstig’, het op een-na-hoogste niveau, wat inhoudt dat een terroristische aanval ‘aannemelijk’ is.

De steekpartij van zaterdagavond is de eerste terreurdaad in Groot-Brittannië sinds mei 2013, toen twee moslimterroristen de soldaat Lee Rigby op klaarlichte dag afslachtten in Woolwich in het zuidoosten van Londen.

    • Carlijn Vis