Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Saoedi-Arabië moet niet langer extremistische groepen steunen’

De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel haalt hard uit naar het bevriende Golfland.

De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel tevens minister van Economische Zaken en voorzitter van de SDP wil dat Saoedi-Arabië stopt met het financieren van extremistische groeperingen.
De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel tevens minister van Economische Zaken en voorzitter van de SDP wil dat Saoedi-Arabië stopt met het financieren van extremistische groeperingen. Foto Bernd Settink/ EPA

De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel roept Saoedi-Arabië om niet langer religieuze extremistische groepen te financieren. Dit heeft de voorzitter van de sociaal-democraten SPD en minister van Economische Zaken laten weten aan de Duitse krant Bild am Sonntag.

De oproep volgt op een rapport van de BND, de Duitse inlichtingendienst, dat betoogt dat de buitenlandpolitiek van het Saoedische koninkrijk steeds “impulsiever” wordt.

“We moeten niet langer wegkijken”

Het Duitse kabinet heeft de BND terechtgewezen voor deze suggesties, zo schrijft persbureau Reuters. Saoedi-Arabië is een belangrijke handelspartner van Duitsland; zo verkocht Duitsland in de periode 2001 tot 2013 voor 2,5 miljard euro aan wapens aan het Golfland.

Daarnaast is Saoedi-Arabië ook een belangrijke partner in de internationale coalitie die moeten zorgen voor een einde aan de oorlog in Syrië. Aan Bild am Sonntag laat Gabriel weten dat “we Saoedi-Arabië nodig hebben om een einde te maken aan de regionale conflicten”. Tegelijkertijd wil de vice-bondskanselier niet langer wegkijken voor de extremistische ideologie welke verspreid wordt door het Golfland.

“We moeten tegelijkertijd duidelijk maken dat de tijd van wegkijken voorbij is. Wahhabi-moskeeën worden over ter wereld gefinancierd door Saoedi-Arabië. In Duitsland zijn er heel veel gevaarlijke islamisten die uit deze gemeenschappen komen”.

“IS is de tovenaarsleerling van Saoedi-Arabië”

De staatsgodsdienst in Saoedi-Arabië is het conservatieve wahabisme en deze verschilt niet zoveel van de ideologie waarmee IS zijn gruweldaden in Syrië en Irak rechtvaardigt. Volgens Paul Aarts, auteur van het boek Saudi Arabia. A Kingdom in Peril is “IS de tovenaarsleerling van Saoedi-Arabië”.

De relatie tussen IS en Saoedi-Arabië wordt ook gelegd door Thomas Oppermann, voorzitter van de SPD-fractie in het Duitse parlement. In interview met de Welt Am Sonntag vertelde hij dat wahabisme een ideologie vormt voor IS-militanten en bijdraagt aan de radicalisering van moslims. “We willen dat niet in Duitsland”.

Drie weken geleden had D66-leider Alexander Pechtold ook harde kritiek op Saoedi-Arabië. Hij hekelde de vriendschappelijke houding van Nederland ten opzichte van de oliestaat omdat die volgens hem het conflict met Islamitische Staat “op huichelachtige wijze” financiert.

Lees ook de driedelige serie van NRC: Wat moeten we met Saoedi-Arabië?