Grieks parlement keurt begroting 2016 goed

Alleen de leden van de twee regeringspartijen stemden in met het plan.

Vlnr: de Griekse premier Alexis Tsipras, president Prokopis Pavlopoulos en minister Euclides Tsakalotos. Foto Armando Babani / EPA

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag met een kleine meerderheid de begroting voor 2016 goedgekeurd.

De begroting, opgesteld door minister van Financiën Euclides Tsakalotos, voorziet in zware besparingen en nieuwe belastingen. Het plan streeft een sanering na van in totaal 5,7 miljard euro.

Op het randje goedgekeurd

De stemming werd met een verschil van drie stemmen meer in het voordeel van de Griekse regering beslist. Het voorstel werd goedgekeurd door de leden van de twee regeringspartijen, het linkse Syriza van premier Alexis Tsipras en de nationalistische Onafhankelijke Grieken (Anel). De overige leden van het parlement stemden tegen.

Premier Alexis Tsipras (Syriza) gaf toe dat het opstellen van de begroting ‘een moeilijke oefening’ was. Tsipras:

“Maar achter deze cijfers kan iedereen de wanhopige pogingen (van de regering) zien om de werkenden te ondersteunen.”

Opnieuw miljardenlening

Griekenland heeft in juli strenge voorwaarden moeten accepteren bij de onderhandelingen over een derde hulppakket, ter waarde van 86 miljard euro, voor drie jaar. Dat geld was toen dringend nodig om een Grieks bankroet te vermijden. De Griekse regering heeft in ruil voor financiële steun onder meer bezuinigingsmaatregelen genomen.

Eind vorige maand werd bekend dat Griekenland opnieuw een miljardenlening kreeg. De Griekse regering had alle hervormingen die daarvoor nodig waren doorgevoerd, waardoor de Eurogroep akkoord ging met een extra lening van 2 miljard euro.

    • Carlijn Vis