Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Gouverneur Jemen gedood - IS claimt aanslag

Graffiti op de ambassade van Saoedi-Arabië in Jemen.
Graffiti op de ambassade van Saoedi-Arabië in Jemen. Foto: Yahya Arhab / EPA

Bij een zelfmoordaanslag in Jemen is de gouverneur van de havenstad Aden omgekomen. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist, zo meldt persbureau AFP. Bij de bomaanslag kwamen ook ten minste zes van zijn lijfwachten om.

De dader reed met een auto met een bom in op de wagen van de gouverneur, meldden lokale autoriteiten. De auto brandde volledig uit.

Gouverneur Gaafar Mohamed Saad, een oud-generaal die pas in oktober aan zijn baan was begonnen, was op weg naar zijn kantoor toen zijn konvooi werd aangevallen.

Strategisch belangrijke stad

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jemenitische regering (sunnitisch) en de Houthi’s (shi’itisch) is al maanden gespannen. Terreurgroep Islamitische Staat is sunnitisch.

De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen en weken uit naar de strategisch belangrijke stad Aden. De rebellen grepen de macht, maar werden vervolgens door een internationale coalitie bestreden. De Houthi’s veroverden in februari en maart steeds meer gebieden en rukten snel op naar Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst nadat hij eerder hoofdstad Sana’a moest ontvluchten.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s. Daarbij vallen ook regelmatig burgerdoden. Uit een recent rapport van Save the Children bleek onlangs dat de onveilige situatie in Jemen dagelijks aan gemiddeld drie kinderen het leven kost.