‘Front National ruim aan kop in regionale verkiezingen’

Front National staat op winst in zes van de dertien regio’s. In omgeving Parijs scoort Le Pen slechts 18 procent van de stemmen.

Juichende aanhangers van Front National in Le Pontet, vlakbij Avignon. Foto Jerome Roux/ EPA

Het Front National (FN) van partijleider Marine Le Pen gaat ruim aan kop in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen. Uit exit-polls blijkt dat de rechts-nationalistische partij tussen de 29,5 en 30,8 procent van de stemmen krijgt. Dat meldt persbureau AFP.

Le Pen zou een politieke revolutie veroorzaken als ze in Noord-Frankrijk voor de eerste keer een regionale bestuurspost zou veroveren. Het is voor het eerst sinds de aanslagen in Parijs dat de Fransen naar de stembus gaan; de uitslag geldt als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van Hollande.

FN scoort met 40 procent van de stemmen het hoogst in het noorden en zuidoosten van het land, hier was de opkomst ook het hoogst (tegen de vijftig procent).

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Interessant: hoogste opkomst op Franse vasteland in regio’s waar het FN grootste kansen heeft: noord en PACA. https://t.co/SYXEovJ47z

Front National aan kop in zes regio’s; weinig stemmen in Parijs

Een exit-poll van France 2 laat zien dat FN aan kop gaat in zes van de dertien regio’s, de centrumrechtse coalitie van de voormalige president Nicolas Sarkozy staat op winst in drie regio’s. Ook de huidige socialistische coalitie van president Hollande gaat volgens de poll in drie regio’s aan de leiding.

FN scoort alleen niet goed in de regio Île-de-France waar de hoofdstad Parijs ligt. In exit-polls staan ze daar op slechts 18 procent van de stemmen. De socialisten staan op 25 procent en de republieken zijn hier de winnaar met 30 procent van de stemmen.

Volgens een andere exit-poll, van Ifop-Fiducial, zou FN nationaal op 30,6 procent van de stemmen kunnen rekenen. De coalitie van Sarkozy staat op 27 procent waardoor de linkse coalitie van Hollande de grote verliezer is van de verkiezingen: met 22,7 procent van de stemmen.

Sarkozy: geen lijstverbinding met socialisten

In een eerste reactie heeft Le Pen laten weten dat FN de enige partij is die de “vergeten gebieden van de republiek” aanspreekt - “van Calais tot de banlieues”.

Ex-president Sarkozy sluit een coalitie met de socialisten van president Hollande uit in de tweede ronde van de regionale verkiezingen, zo liet hij weten. Op 3 december stemmen de Fransen opnieuw, alleen partijen die de kiesdrempel van 10 procent halen doen dan mee.

Naar verwachting zal de partij van Hollande het dan beter doen. Veel linkse kiezers zullen namelijk in de tweede ronde voor de Parti Socialiste kiezen, waar ze nu vooral voor een andere, kleinere partij zullen kiezen. Ook voor de centrumrechtse partijen zal de uitslag er volgende week waarschijnlijk anders uitzien. Volgens peilingen komen zij dan als sterkste uit de bus, gevolgd door het Front National.


    • Huib de Zeeuw