Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Franse stembussen open voor regionale verkiezingen

Voor het eerst sinds de aanslagen in Parijs gaan de Fransen naar de stembus.

Marine Le Pen bij het Elysee in Parijs.
Marine Le Pen bij het Elysee in Parijs. Foto: Ian Langsdon / EPA

In Frankrijk zijn zondag de stembussen geopend voor de eerste ronde van regionale verkiezingen. Voor het eerst sinds de terreuraanslagen in Parijs gaan de Fransen naar de stembus. De uitslagen zijn een peiling voor de volgende presidentsverkiezingen, die in 2017 gepland staan.

Tijdens deze regionale verkiezingen zijn de ogen voornamelijk gericht op Marine Le Pen van de partij Front National. In de opiniepeilingen gaat haar anti-Europese en nationalistische partij aan kop in deze eerste ronde, gevolgd door de centrumrechtse coalitie rond oud-president Nicolas Sarkozy.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent in Parijs Peter Vermaas: De route naar het Élysée begint hier.

Hoe populair is Hollande?

De uitslag van de eerste ronde van deze verkiezingen geldt ook als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van François Hollande. In de peilingen loopt zijn partij Parti Socialiste flink achter op de andere partijen. De linkse coalitie zou momenteel uitkomen op 22 procent van de stemmen.

Correspondent Peter Vermaas schrijft:

“De vraag is of Marine Le Pen profiteert van het guurdere politieke klimaat. Na krachtige noodmaatregelen doet president Hollande het persoonlijk goed in de peilingen, maar zijn partij staat nog steeds op fors verlies. En het FN stond ook vóór de aanslagen al historisch hoog, zeggen opiniepeilers. De partij zou drie van de dertien regio’s kunnen gaan besturen. Maar na louter gemeentelijke successen zou zelfs één regio al een politieke revolutie zijn.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Heel veel macht hebben de regio’s niet: ze gaan vooral over transport, infrastructuur, schoolgebouwen en cultuursubsidies.

Tweede ronde volgt volgende week

Volgende week zondag vindt de tweede ronde van de lokale verkiezingen plaats. Dan doen alleen de partijen mee die in de eerste ronde de meeste stemmen hebben gekregen.

Naar verwachting zal de partij van Hollande het dan beter doen. Veel linkse kiezers zullen namelijk in de tweede ronde voor de Parti Socialiste kiezen, waar ze nu vooral voor een andere, kleinere partij zullen kiezen.

Ook voor de centrumrechtse partijen zal de uitslag er volgende week waaschijnlijk anders uitzien. Volgens peilingen komen zij dan als sterkste uit de bus, gevolgd door het Front National.