Dijksma wil nog voor Kerst NS-plan voor treinentekort

De NS moet voor de Kerst met een oplossing komen voor het gebrek aan zitplaatsen in de trein.

Een overvolle trein. Foto Erik van 't Wout/ANP

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu (PvdA) wil nog voor de Kerst van de NS een plan ontvangen dat een oplossing moet bieden aan het nijpende treinentekort. Dat zei Dijksma zondagochtend in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Volgens de staatssecretaris is het “geen verhaal” dat er oude treinen uit de roulatie worden gehaald en dat de NS is vergeten nieuwe treinstellen te bestellen, terwijl er al sprake is van overvolle treinen. Daarom heeft ze de NS gevraagd om een “alles-uit-de-kast-scenario”:

“Dit is het probleem van de NS, zij moeten het oplossen.”

NS: op tijd inleveren plannen geen probleem

Een woordvoerder van de NS laat weten dat de opmerkingen van de staatssecretaris “niet anders zijn dan dat ze al eerder tijdens het algemeen overleg spoor heeft gezegd”. De NS zegt dat het inleveren van de plannen voor de Kerst geen probleem moet zijn.

“De plannen moeten er op korte termijn zijn. Het is nu iets duidelijker wanneer.”

De timing heeft ook te maken met het Kerstreces van de Tweede Kamer. Het parlement komt op donderdag 17 december voor het laatst in dit jaar bijeen, daarna gaan de Kamer tot 11 januari 2016 op reces. Voor die tijd moeten de plannen bij de staatssecretaris liggen. Hoe en op welke termijn de NS denkt de problemen te gaan oplossen wilde de woordvoerder niet zeggen.

Structureel tekort

De NS kampt met een structureel tekort van minimaal 5.000 zitplaatsen. Doordat er volgend jaar oude treinstellen van het spoor worden gehaald zal dat aantal naar verwachting toenemen. Een oplossing is nog niet zo snel gevonden, zei de staatssecretaris. “Het huren van treinen blijkt relatief ingewikkeld te zijn.”

Afgelopen maand kwam er een recordaantal klachten binnen over volle treinen. Reizigersorganisatie Rover telde er ruim 3.600. Ook bleken er in 2014 flink meer treinen te zijn uitgevallen door sein- en wisselstoringen. Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De NS zegt de toegenomen drukte deel te willen opvangen met de inzet van oude dubbeldekkers.

    • Sam de Voogt