Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

De onheilspellende woorden van Trump geanalyseerd

The New York Times analyseerde 95,000 woorden van Donald Trump en concludeert dat er niet eerder een politicus is geweest die zo vaak “donkere taal” gebruikt.

Donald Trump in Virginia op 2 december.
Donald Trump in Virginia op 2 december. Foto: Jim Lo Scalzo / EPA

“Er staat iets naars te gebeuren”, zei Donald Trump dinsdag in New Hampshire, daarbij refererend aan moslims en moskeeën. Twee dagen later was zijn boodschap even onheilspellend toen hij een opmerking maakte over de schietpartij in San Bernardino in Californië (waarbij veertien mensen omkwamen). Zulke dreigende taal is ongewoon voor Amerikaanse politici; reden voor The New York Times om de woorden van Trump in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgvuldig te bestuderen.

Trump rekent op de kracht van donkere taal

De Amerikaanse krant analyseerde alle publieke uitlatingen die Trump afgelopen week deed. The New York Times concludeert dat er in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek niet eerder een politicus is geweest die zo vaak “donkere taal” gebruikt in zijn of haar toespraken. Allerlei onheilspellende uitspraken doen lijkt op dit moment de voornaamste strategie te zijn van Trump om kiezers voor zich te winnen, zo schrijft de krant.

The New York Times bekeek speeches, interviews, debatten en persconferenties. In totaal ging het om 95,000 woorden. De krant ontdekte verschillende patronen die duidelijk maken hoe Trump zijn politieke optredens heeft opgebouwd. Interessant, want critici schrijven dat Trump verantwoordelijk is voor een van de meest verrassende politieke bewegingen van de afgelopen decennia. Daarnaast zeggen experts dat zijn podiumpresentatie in combinatie met zijn uitgesproken persoonlijkheid zijn boodschap nog effectiever doen overkomen.

“Wij” tegen “zij”

Nog een opmerkelijk kenmerk van zijn publieke uitlatingen is de constante herhaling van zinnen over verdeeldheid en het gebruik van harde woorden en gewelddadige beelden. In het verleden uitten Amerikaanse presidentskandidaten zich zelden op zo’n felle manier.

Trump gebruikt opvallend vaak de woorden “jij” en “wij” afgezet tegen “hun” en “zij”, bijvoorbeeld als hij het heeft over illegale immigranten (“They’re pouring in”) en Syrische vluchtelingen.

Lees het artikel van The New York Times en ontdek de lijn in het taalgebruik van Trump, en ook de onrust die hij met zijn woorden op verschillende vlakken probeert te zaaien.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent in Washington Guus Valk: Obama wil zijn opvolger niet opzadelen met een oorlog.