Assad: bombardementen op IS gedoemd te mislukken

In een interview met The Sunday Times zegt Assad dat de luchtaanvallen de kans op terroristische aanslagen vergroten.

De Syrische president Bashar al-Assad in gesprek met The Sunday Times-journaliste Hala Jaber. Het gesprek vond plaats op 2 december in Damascus. Foto EPA/SANA

De bombardementen van westerse landen op Islamitische Staat (IS) zijn gedoemd te mislukken. Dat zegt de Syrische president Bashar al-Assad in een interview met de Britse krant The Sunday Times. Volgens hem is een gecoördineerde grondaanval de enige manier om IS uit te roeien.

Volgens de Syrische president vergroten de luchtaanvallen de kans op terroristische aanslagen door zogenaamde ‘slapende’ IS-cellen in Europa. De tot arts opgeleide Assad vergeleek de bombardementen met het wegsnijden van een kankergezwel.

“Je kan niet een deel van de kanker wegsnijden. Je moet het volledig weghalen. Deze operaties zijn als het gedeeltelijk wegsnijden van de kanker: dat zal er toe leiden dat het zich sneller verspreidt.”

Londen werd zaterdagavond opgeschrikt door een steekpartij in een metrostation waarbij drie gewonden vielen. Tijdens zijn daad riep de verdachte: “Dit is voor Syrië.” De politie behandelt de zaak als een terroristische daad. Direct nadat Groot-Brittannië besloot aankondigde luchtaanvallen uit te gaan voeren in Syrië, zei IS dat de volgende terreuraanval in Groot-Brittannië zou plaatsvinden.

‘Europa katalysator van terrorisme’

In het interview, dat is opgenomen voordat het Britse parlement instemde met bombardementen op IS-doelen in Syrië, noemde Assad de luchtaanvallen van Groot-Brittannië “illegaal”. Ook verwijt hij het land “extremisten” naar zijn land te exporteren. Volgens hem is niet Syrië, maar Europa de katalysator voor terrorisme.

Volgens persbureau Reuters zei de Syrische president ook iets over de opmerking van de Britse premier David Cameron, die tegen het regime van Assad is, dat er in Syrië 70.000 oppositiestrijders zouden zijn die door het westen worden gesteund. Assad vroeg zich af waar die strijders zijn:

“Waar zijn de 70.000 gematigden waar hij (Cameron, red.) het over heeft? Er zijn er geen 70.000. Er zijn er niet eens 7.000.”

Het terreurdreigingsniveau in Groot-Brittannië is op dit moment ‘ernstig’, het op een-na-hoogste niveau, wat inhoudt dat een terroristische aanval ‘aannemelijk’ is.

    • Sam de Voogt