Zuivere Champagne

De bubbels in het glas van Harold Hamersma komen van monumentale grond.

Als ik in de Champagnestreek richting Epernay rijd, passeer ik Hotel Le Royal Champagne. Een paar bulldozers hebben het grootste deel platgegooid. Van de monumentale voorgevel die gespaard is, ligt een aantal ruiten eruit. Ernaast wordt het terrein echter alweer bouwklaar gemaakt. De inspanningen blijken symbool te staan voor de transitie die Champagnehuis Leclerc Briant, de nieuwe eigenaar van het onroerend goed, ondergaat. Eenmaal in Epernay aangekomen zie ik dat het hoofdkantoor zelf ook is over genomen door bouwvakkers. En nog geen twintig meter verderop is de aanleg van de nieuwe cuverie in volle gang. Wijnmaker Hervé Jestin maakt zich enigszins zorgen om zijn net geoogste wijn in de opslagtanks waar de bouwactiviteiten omheen plaatsvinden: „Het lawaai, de andere energie, mijn wijn is daar gevoelig voor.” Jestin is de grote naam in Champagne op het gebied van biologisch-dynamische wijngaarden. Samen met commercieel directeur Frédéric Zeimett is hij aangetrokken om ook het wijngaardareaal weer op orde te brengen. Twee jaar na het overlijden van Pascal Leclerc in 2010 werd het merk (anno 1872) door het ontbreken van opvolgers ontmanteld. De erfgenamen verkochten hun 30 hectare Demeter gecertificeerde biologisch-dynamische wijngaarden om alleen het onroerend goed met slechts een lapje van 0,6 hectare te behouden. Dat laatste bijna noodgedwongen: het is de ‘achtertuin’ van het pand. Inmiddels is overigens al weer 10 hectaren in bezit van het wijnhuis, mede mogelijk gemaakt door de diepe zakken van de nieuwe eigenaren, nota bene Amerikaanse liefhebbers. Ter illustratie: the going price voor een hectare wijngaard in Champagne met een premier cru of grand cru-status is tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Om de cashflow op gang te houden is daarom een Champagnestroom onontbeerlijk. Druiven van biologisch-dynamisch werkende boeren, die onder de strenge eisen van Jestin werken, zorgen thans voor het basismateriaal. Afgelopen voorjaar heb ik de proeve van bekwaamheid al in het glas gehad. De zinderende zuiverheid en de ongekende precisie van de Leclerc Briant-wijnen waren de reden dat ik nu de makers wilde ontmoeten. Voorjaar 2017 ga ik zeker weer. Dan heropent Le Royal Champagne als luxe hotel met vinotherapie-wellnessbehandelingen en beoogd sterrenrestaurant.

    • Harold Hamersma