Andere polis lastig te kiezen, zo zonder info

Ruwweg de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen contract met de zorgverzekeraar afgesloten, voornamelijk door discussie over wie de dure geneesmiddelen betaalt. Hierdoor weten veel verzekerden niet of de behandelingen in het ziekenhuis van hun voorkeur komend jaar vergoed worden of niet. Tegelijkertijd hebben alle inwoners van Nederland nog maar vier weken de tijd hun ziektekostenpolis van 2016 te kiezen.

Dat blijkt uit rondgang langs de grootste verzekeraars. Verzekerden lopen nu het meeste risico bij VGZ, met 4,2 miljoen verzekerden de een na grootste. VGZ heeft tot nu toe 30 van de 83 ziekenhuizen gecontracteerd. Wie nu die polis koopt, neemt bij 53 ziekenhuizen het risico daar straks niet heen te kunnen.

Een woordvoerder van VGZ zegt erop te vertrouwen er met alle ziekenhuizen uit te komen, zoals in voorgaande jaren. Maar garanties kan hij niet geven.

Bij alle onderhandelingen zijn de sterk in prijs stijgende dure geneesmiddelen een heikel punt. Vrijdag bleek uit twee internationale studies dat dure geneesmiddelen, overwegend de oncolytica, relatief duur zijn in Nederland. Die stijgen soms met 10 procent of meer per jaar in prijs, terwijl de meeste verzekeraars in de onderhandelingen vasthouden aan de 1 procent kostenstijging die voor 2016 landelijk is afgesproken met minister Schippers.

    • Jeroen Wester