Goud en zilver voor schaatsers in Inzell

De eerste dag van de wereldbeker schaatsen in het Duitse Inzell heeft Nederland twee medailles opgeleverd. Op de ploegachtervolging van de mannen won Nederland goud in een baanrecord (3.41,27). Marije Joling veroverde zilver op de 3.000 meter achter de Tsjechische winnares Martina Sablikova, die pas in de slotfase het verschil kon maken: 4.03,18 tegen 4.04,08. „Er komt een dag dat ik haar op deze afstand een keer versla, misschien volgende week in Heerenveen al”, zei Joling. Bondscoach Geert Kuiper zag de herkansing voor zijn mannentrio bij de ploegachtervolging goed uitpakken. Het drietal van Nederland – bestaande uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga – had op de Duitse ijsbaan iets goed te maken. In Calgary haalden zij de finish niet door een vroege valpartij van Stroetinga. Deze keer ging er niets fout bij de Nederlandse ploeg. Kuiper kan sinds kort ook weer beschikken over Jorrit Bergsma, die in Inzell nog reserve was. (ANP)