Economie

Week van de gulheid, klimaat als bedrijfscasus

Beeld Studio NRC

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Er viel niet aan te ontkomen: het was de week van de gulheid. Miljoenen hier, miljarden daar. Te beginnen met de club van zeer-zeer-zeer vermogende ondernemers die onder leiding van opper-filantropist Bill Gates hun vermogen gaan inzetten om het klimaat te redden.

2. Facebook-oprichter en Gates-adept Mark Zuckerberg had de smaak meteen te pakken. Of het kunnen de kriebels van een nieuwbakken ouder zijn. Hoe dan ook; in een openbare brief aan zijn pasgeboren dochter beloven hij en zijn vrouw 99 procent van hun aandelen aan het goede doel te zullen geven. Alhoewel, goed doel? Een bloemlezing van sceptici.

3. Terug naar de klimaatclub van Gates. Want zo gek is het niet dat ook het bedrijfsleven momenteel van zich laat horen op de klimaattop in Parijs. De opwarming van de aarde is een belangrijke beleggingskwestie geworden. Wat schone energie met de lage olieprijs te maken heeft? Meer dan alleen elektrische auto’s.

4. Natuurlijk, ook bij NRC Q zijn we gek op de kantoorjungle. Maar er valt altijd wel iets te verbeteren. Onze tips deze week voor: 1) meer diversiteit aan de top (zeker bij techbedrijven), 2) hoe je tegenspraak organiseert (aan ja-knikkers heeft niemand iets) en - ook niet onbelangrijk - hoe je ervoor zorgt dat 3) het Nieuwe Werken ook echt werkt.

5. In Nederland zijn we dol op Airbnb. Vooral waar het niet mag. Uit een steekproef van NRC Q blijkt dat ruim tweederde van de op Airbnb aangeboden locaties in een buurt ligt die voor meer dan de helft uit huurhuizen bestaat. Hier lees je waarom dat niet mag.

6. Over Airbnb gesproken, die behoort tot een wel heel exclusief clubje: bedrijven die meer waard zijn dan een miljard dollar nog voordat ze naar de beurs gaan, of op een andere manier verkocht worden. Unicorns ook wel. In Nederland hebben we er nog maar één, maar deze bedrijven zouden binnenkort kunnen volgen.

7. Beweging op de beurs. ‘Nieuwkomer’ ABN lijkt doet het bijzonder goed, Spadel (van Spa, inderdaad) houdt het voor gezien. En dan was er nog Draghi’s rentebesluit.

8. De man die de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld ontwerpt, is de Nederlander Tom Postma. Zoals Art Basel Miami Beach, dat dit weekend alweer op zijn einde komt. 250 galeries tonen hier het werk van 4.000 kunstenaars. Misschien dat Bill Murray er ook tussen hangt.