Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

FBI: aanslag in San Bernardino was terreur

De schietpartij van afgelopen woensdag in het Californische San Bernardino, waarbij een man en een vrouw veertien mensen doodden in een gehandicaptencentrum, was een terreurdaad. Dat heeft de Amerikaanse FBI vrijdag gezegd.

Eerder was bekend geworden dat mogelijk een van de daders, Tashfeen Malik (27), op Facebook trouw heeft gezworen aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Dat zou ze volgens onbevestigde berichten onder pseudoniem hebben gedaan, bij het begin van de aanval. Maar volgens FBI-directeur James Comey zijn er geen aanwijzingen gevonden dat Malik en haar partner Syed Farook (28) deel uitmaakten van een terreurnetwerk of dat ze handelden in opdracht van IS.

Volgens FBI-directeur Comey is er nog veel onduidelijkheid over de motieven van de daders. Uit wat er tot dusver is gevonden door de politie valt geen logisch patroon te ontdekken, zei hij. Een theorie is dat Farook handelde uit onvrede over zijn werk. Zijn slechtoffers waren collega’s van hem. 21 mensen raakten gewond. De daders werden doodgeschoten na een achtervolging.

De FBI zegt dat ze Syed Farook en Tashfeen Malik niet eerder in het vizier had. Achteraf bezien zijn er recent wel signalen geweest dat ze waren geradicaliseerd, zei Comey, zonder bijzonderheden te geven. Malik werd geboren in Pakistan en verhuisde als peuter met haar vader naar Saoedi-Arabië. Farook was de zoon van Pakistaanse immigranten in de VS.