Veel doden bij driedubbele aanslag in Tsjaad

De aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat Boko Haram achter het geweld zit.

Een Tsjadische militair Foto Nicolas Vissac / EPA

Bij een driedubbele zelfmoordaanslag in Tsjaad zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten 130 mensen gewond. Dat heeft de Tsjadische staatstelevisie laten weten, meldt persbureau AP.

Eerder werd nog gesproken van 27 doden. De aanslag vond plaats bij een markt in Koulfoua, een eiland gelegen in het Tsjaadmeer. Bronnen bij de veiligheidsdiensten meldden aan persbureau AFP dat de aanvallers zich opbliezen op drie verschillende plaatsen bij de markt, die wekelijks plaatsvind op het eiland. De aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram achter het geweld zit.

Noodtoestand

In het gebied geldt al sinds 9 november de noodtoestand. Die werd afgekondigd omdat Boko Haram meerdere aanslagen pleegde in de regio. Boko Haram is een fundamentalistische terreurbeweging actief in het noorden van Nigeria die streeft naar een streng-islamitisch kalifaat.

Het Tsjadische leger voert sinds begin dit jaar operaties uit tegen Boko Haram. Ook levert Tsjaad militairen aan een internationale coalitie die vecht tegen de terroristische organisatie. Sindsdien heeft Boko Haram veel terrein moeten prijsgeven. Wel voert de beweging nog geregeld aanvallen en zelfmoordaanslagen uit, ook in landen die deelnemen aan de coalitie tegen de terreurgroep.

Eerder nam Boko Haram dorpen die gelegen zijn aan het meer onder vuur. In oktober vond de dodelijkste aanslag plaats, toen 41 mensen stierven en 48 gewonden vielen bij een driedubbele zelfmoordaanslag in Baga Sola.

‘Dodelijkste terreurgroep ter wereld

Volgens de jaarlijkse Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace is het West-Afrikaanse Boko Haram de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Naar schatting verloren in 2014 6.644 mensen hun leven door Boko Haram. In vergelijking doodde Islamitische Staat (IS) in diezelfde periode 6.073 mensen.

Sinds 2009 zijn zeker 17.000 mensen om het leven gekomen door toedoen van Boko Haram. Meer dan 2,5 miljoen mensen werden ontheemd.

Tsjaadmeer

Het Tsjaadmeer wordt doorkruist door vele grenzen. Delen ervan behoren toe aan Tsjaad, Niger, Kameroen en Nigeria.

    • Casper van der Veen