Tientallen doden bij brand op boorplatform Azerbeidzjan

De brand ontstond doordat een gasleiding beschadigde tijdens een storm.

Archiefbeeld van een Azerbeidzjaans boorplatform in de Kaspische Zee. Foto: Sergei Ilnitsky / EPA

Bij een brand op een boorplatform in de Kaspische Zee, voor de kust van Azerbeidzjan, zijn zeker 32 doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een Azerbeidzjaanse vakbondswoordvoerder.

De woordvoerder van de Azerbeidzjaanse vakbond voor mensen in de oliesector liet weten dat er voor zover bekend 42 werknemers van het brandende platform zijn gered. De brand zou inmiddels onder controle zijn.

Ongeluk veroorzaakt door noodweer

Het Azerbeidzjaanse staatsenergiebedrijf SOCAR wilde tegenover Reuters niet reageren op de vraag naar slachtoffers. Het ongeluk wordt wel bevestigd; als gevolg van harde wind zou een gasleiding zijn beschadigd, waardoor de brand is ontstaan. Later op de dag liet het bedrijf tegenover persbureau AP weten dat er nog 32 mensen worden vermist. De blus- en reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het slechte weer.

Vrijdag liet SOCAR al weten dat op een ander boorplatform ook medewerkers vermist worden na een ongeluk vanwege het noodweer. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat; er zou een reddingsactie onderweg zijn.

    • Sjoerd Klumpenaar