Storing

Vorig jaar zijn er meer treinen uitgevallen door sein- en wisselstoringen dan het jaar daarvoor. Dit is het soort nieuwsbericht waarvan je denkt: wie vindt dit nu echt oprecht interessant? En ook: hoe gelukkig ben je verder in je leven als je je over zulk soort dingen druk gaat maken?

Ik had juist de indruk dat er minder seinstoringen waren. Maar misschien komt dat doordat ik inmiddels te zeer gewend ben geraakt aan het woord ‘seinstoring’. Net als het woord ‘weeralarm’; dat had een paar jaar geleden nog iets exotisch en urgents, nu is het meer een reminder dat je misschien je regenjas mee moet nemen.

Maar terug naar de seinstoring. Als daarover, via de intercom, in de trein wordt bericht, wordt ze meestal uitgesproken als ‘zijnstoring’. Dat komt onverwacht filosofisch over. Alsof de machinist in een identiteitscrisis zit. Even kortsluiting in de kop. Trein stilzetten, even nadenken over wie je nu eigenlijk bent en wat je écht wilt in het leven. Eens kijken naar die populieren die daar ook maar staan te staan. Een zwerm spreeuwen vliegt over. Je bent niets waard, maar eigenlijk is niets iets waard. ‘Zijn’ is bijna hetzelfde als ‘niet-zijn’. Je zucht. En je start je trein weer.

Zoals wel meer in het leven, zal het wel niet filosofisch bedoeld zijn. De zijnstoring zal wel gewoon een banaal gevolg van hypercorrectie zijn. Men weet dat de z te vaak wordt uitgesproken als s. De son schijnt. Mijn soon is siek. Dat klinkt plat, en daarom hebben zommige mensen bedacht dat ze de z in ere moeten herstellen, en gaan daarin wat ver. Zij drinken thee met zuiker. Ze staan middenin de zamenleving.

Er is niet zo veel mis mee, maar ik vrees wel dat de hypercorrigerende mens, door zich zo enthouziast met de z in te laten, zijn ware gesellige aard ontkent. En het zijn precies zulk soort ontkenningen van het eigen zelf die leiden tot een zijnstoring. „En dan kom je in een visuele cirkel.”

Gelukkig is het vandaag Zinterklaas. Een rare man uit Spanje met een dubieus personeelsbeleid en een mottig paard: dan valt je eigen zijnstoring wel weer mee.