300 jaar oud schip vol goud gevonden bij Colombia

Het schip zou 11 miljoen gouden munten en kostbare edelstenen aan boord hebben gehad toen het in 1708 zonk.

Een replica van een Spaans schip dat tussen de 16e en 18e eeuw werd gebruikt. Foto: Orlando Barria / EPA

Colombiaanse duikers hebben het wrak gevonden van een Spaans galjoen dat ruim driehonderd jaar geleden met een grote lading goud en edelstenen zonk. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos meldt de vondst op zijn Twitter-account.

Twitter avatar JuanManSantos Juan Manuel Santos Gran noticia: ¡Encontramos el Galeon San José! Mañana daré los detalles en rueda de prensa desde Cartagena.

Het galjoen, de San Jose, zonk in 1708 in de Caribische Zee in de buurt van de ommuurde havenstad Cartagena. Het was onderdeel van de vloot van de Spaanse koning Filips de Vijfde. Naar schatting had het schip 11 miljoen gouden munten, juwelen en zeshonderd mensen aan boord toen het zonk.

Juridisch gevecht om de schat

De Colombiaanse president liet niets los over een juridisch dispuut met de Amerikaanse bodemonderzoeker Sea Search Armada (SSA). Dit bedrijf beweerde al in 1981 het gebied te hebben gelokaliseerd. Toentertijd waren de Colombiaanse regering en SSA partners, en was het gebruikelijk om een eventuele opbrengst te delen. Colombia zei later echter dat de schat aan Bogota toebehoorde.

Later vandaag volgt meer nieuws over de vondst in een persconferentie.

    • Sjoerd Klumpenaar