Knegt wint eindelijk goud op 1500 meter wereldbeker

Het was de 25-jarige Fries tot vandaag nog niet gelukt om de 1500 meter shorttrack bij de wereldbeker te winnen.

Sjinkie Knegt na zijn gouden race. Foto: Yuri Kadobnov / AFP Photo

Voor het eerst in zijn carrière heeft shorttracker Sjinkie Knegt goud gewonnen op de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Nagoya. Op het Japanse ijs was Knegt tijdens de 1500 meter net iets sneller dan de concurrentie; met 2.16,438 liet hij de Rus Semen Elistratov en de Koreaan Jiwon Park achter zich.

Dankzij de zege nam Knegt meteen de leiding in het eindklassement. Aan het begin van het seizoen zei Knegt al dat hij de gouden medaille in een wereldbekerwedstrijd graag aan zijn erelijst wilde toevoegen, en vandaag lukte hem dat. De erelijst van de 25-jarige Fries is lang; hij won onder meer brons op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji en is regerend Europees Kampioen.

Minder succes bij de vrouwen

Bij de vrouwen haalde Suzanne Schulting de finale van de 1500 meter net niet. In de B-finale kwam ze vervolgens ten val.

De Nederlandse mannen plaatsten zich voor de estafette; deze wordt zondag verreden. Freek van der Wart, Daan Breeuwsma, Dennis Visser en Knegt werden tweede in hun halve finale achter de Zuid-Koreanen en plaatsten zich met een tijd van 7.07,496 voor de eindstrijd. De vrouwen plaatsten zich niet, zij komen uit in de B-finale. (ANP)