Sinterklaasjournaal houdt vast aan Zwarte Piet

Het programma lijkt geen zin meer te hebben in de kwestie en moet weer echt voor de kinderen zijn.

Foto Ferdy Damman / ANP

Het Sinterklaasjournaal schaft Zwarte Piet niet af. Dat zegt Ajé Boschhuizen, de baas van het Sinterklaasjournaal, vanochtend in een interview in het AD. Volgens hem is Nederland nog niet klaar voor zo’n stap:

“Ik maak binnen de publieke omroep een familieprogramma over een diepgekoesterde traditie. En dat betekent dat ik een grote verantwoordelijkheid heb om binnen de bandbreedte van die traditie te blijven. En dat zal ik doen ook.”

Presentatrice Dieuwertje Blok sprak zich in november in Trouw uit tegen Zwarte Piet. Bosschuizen wil daarover een ernstig gesprek met Blok. Hij noemt de uitspraak ‘slecht getimed’:

“Ze had zelf ook kunnen voorspellen hoeveel tumult zoiets teweeg zou brengen.”

Sinterklaasjournaal moet weer voor de kinderen zijn

Wat heeft het Sinterklaasjournaal dit jaar gezegd over het de Zwarte Pietkwestie? Vorig jaar zeiden veel gemeentes nog dat ze zich lieten leiden door het kinderprogramma, dat beeldbepalend is voor de viering. Maar het Sinterklaasjournaal lijkt geen zin meer te hebben in de kwestie. Het programma moet weer voor de kinderen zijn.

Dus ging het over Rommelpiet, die verdrietig was omdat zijn/haar knuffel kwijt was. (Rommelpiet is een meisje dat steeds als jongen wordt aangesproken - transgender in het Sinterklaasjournaal) Er was sowieso weer van alles kwijt: de sleutelbos van Huispiet, de bisschopsring van Sinterklaas, de pepernoten, en de hunebedstenen, die dienen als een soort lopers waarmee de pieten alle deuren van Nederland kunnen openen.

Met die hunebedstenen geeft de tv-sinterklaas overigens wel degelijk een richtlijn in de pietenkwestie.

Vorig seizoen leerden we dat pieten niet van nature zwart (donkerbruin) zijn, maar dat worden door de schoorsteen. Je kunt als piet dus ook alleen een paar roetvegen hebben. De roetpiet was geboren. Dit seizoen leerden we dat veel huizen geen werkende schoorsteen meer hebben. Sommige pieten blijken ook geen zin meer te hebben in die smerige, benauwde ingang . De schoorsteen is ,,ouderwets.’’ Dus kregen alle pieten een ring met een hunebedsteen, zodat ze gewoon door de deur kunnen.

‘Elke piet mag zelf weten hoe hij het huis binnengaat’

Sinterklaas’ leeruitspraak dit jaar:

“Elke piet mag zelf weten hoe hij het huis binnengaat.”

Daarmee zette Sinterklaas de deur open om Zwarte Piet van zijn omstreden kleur te ontdoen. Sint is in ieder geval niet tégen witte pieten. De mensen mogen zelf kiezen.

Overigens ging Sinterklaas zelf wel een paar keer door de schoorsteen, waardoor hij zwarte vegen op zijn gezicht kreeg. Dat waste hij er dan weer af. De pieten bleven overwegend donkerbruin geschminkt.

    • Wilfred Takken