Opinie

    • Youp van ’t Hek

Op dood spoor

Youp van ’t Hek

Een tweet: @NS-online Wat een pech, aanrijding met een persoon tussen Den Haag en Zoetermeer. Afijn, omreizen dus Utrecht. Voldoende tijd om te lezen.

Dit verwarde Twitterbericht heeft Europarlementariër @WimvandeCamp afgelopen week in een trein op zijn schermpje gekwakt en de digitale wereld in gesmeten. Even later verwijderde hij deze onsmakelijke tweet en bood hij zijn excuses aan. Vraag 1: Reist Wim Eerste Klas? Vraag 2: Is hij onder behandeling van een deskundige geriater? Vraag 3: Hoe lang handhaaft het CDA dit tragische warhoofd nog in Brussel? Of maakt het niet uit wie daar zit? Valt naast Hans van Baalen iedereen mee?

Dit zelfmoordtweetje van Wim schoot er even tussendoor. Wim twittert alles. Ieder ritje op zijn snorfiets deelt hij met zijn volgers. Komt zijn grote leider Sybrand Buma naar Brussel (ik zou het stil houden!) dan kunnen wij dat lezen. Vorige week kreeg Wim nog een regenbui op zijn helm! Het is wat.

En die Mark Zuckerberg heeft aan dit soort infantiele schermschijters voorlopig meer dan 45 miljard overgehouden. Ik vind het geestig. Wankele Wim van de Camp woont in het politieke afvoerputje Brussel, een stad waar meer warhoofden ronddolen. Neem alleen al koning Flipje. Hij zat in een Bretons kuuroord aan zijn vers geperste fruitsapje te nippen toen de hoofdstad van zijn koninkrijk in de hoogste staat van paraatheid werd gebracht in verband met een zeer serieuze terreurdreiging. Op het moment dat zwaar bewapende soldaten door de straten sjouwden liet de koningin haar bilspleet pijnloos waxen. Volgens de koning zelf was zijn afwezigheid een futiliteit. Veel Belgen denken daar trouwens ook zo over. Sterker nog: die waren blij dat hij tijdens de dreiging weg was. Scheelt een grote kans op ongelukken. Even nog was er de angst dat pretprins Laurent, het bolle broertje van de Belgische koning, met een van zijn negen Porsches door het inmiddels autoluwe centrum zou gaan toeteren. Onze zuiderburen zijn er overigens van overtuigd dat Laurent door onze prins Bernhard is verwekt.

Maar die radeloze Wim van de Camp past dus wel in Brussel. Wie er ook zo kan gaan wonen is Bert van Marwijk, die in Studio Voetbal een beetje schamperde over de weggeslikte tranen van mijn held Foppe de Haan. Foppe coacht op zijn oude dag het eerste elftal van zijn Heerenveen, een voetbalclub die afgelopen half jaar bijna was verkocht aan een zootje gokbeluste afhaalchinezen. Dit was een snood plan van een stuk of wat Friese Munstermannetjes in het bestuur van deze hooliganloze vereniging. Ondertussen schoot het eerste elftal geen deuk in een plak Friese kruidkoek. De megalomane idioten werden uit het bestuur geflikkerd en Foppe ging zich weer met het voetballen bemoeien. En wat gebeurt er? Heerenveen wint weer en knokt zich zachtjes terug naar het linker rijtje van de Eredivisie. Foppe raakte na een 0-3 overwinning in Kerkrade geëmotioneerd. Niet alleen door de winst, maar ook omdat hij weer mooi voetbal had gezien. Zelf lachte hij zijn tranen weg onder het motto dat hij inmiddels een oude man is. En Bertje vond dat raar. Foppe mag huilen als hij een WK-finale verliest, maar niet als zijn doodzieke geliefde weer aan de beterende hand is.

Ik begrijp Bertje wel. Bertje zijn tranen zitten niet zo hoog. Deze voetballiefhebber verdient zijn zure centen in Saoedi-Arabië, waar hij echt aan voetbalontwikkelingshulp doet. In de geest van Sepp Blatter, die wil dat kleine voetballanden zich ontwikkelen. En Bert heeft daar veel voor over. Focust zich helemaal op zijn sport. Kan hem niks schelen dat vrouwen daar ondertussen gedwongen onherkenbaar in een boerka rondsjouwen, dat politieke tegenstanders van het autoritaire regime op duizenden zweepslagen kunnen rekenen, dat er alleen dit jaar al 151 onthoofdingen hebben plaatsgevonden en dat bij alle winkeldieven handjes worden afgehakt. Net als bij homo’s hun lul. Dat kan Bertje niks schelen. Als Mark van Bommel je schoonzoon is valt alles mee. Over al deze gruwelen zal de ex-bondscoach geen traan laten. Hij is daar voor het voetbal! Over politiek heeft hij geen mening. Maar over de oprechte Friese waterlanders van Foppe heeft hij die wel. Een man mag niet huilen. En voetbaltrainers zeker niet. Misschien is het leuk als Wim van de Camp dit stukje naar zijn aanhang twittert. En ik? Ik schiet vol!

    • Youp van ’t Hek