Kartel OPEC houdt de oliekraan wijd open

Terwijl in Parijs bijna 200 landen proberen de opwarming van de planeet af te remmen door de uitstoot van CO2 te beperken, besloot de OPEC in Wenen gisteren de productie van olie juist niet terug te schroeven, ondanks de lage olieprijs. In een verklaring die het kartel van olieproducerende landen gisteren na een vergadering uitgaf, staat niets over een productieplafond. Op dit moment produceren de OPEC-landen 1,5 miljoen vaten per dag boven het eerder afgesproken plafond van 30 miljoen vaten per dag. Minder olie produceren zou de prijs per vat weer op kunnen drijven. Maar de landen kiezen daar niet voor. Iran wil de productie juist opvoeren naar oude niveaus en ook het aandeel van Irak groeit. Het land pompte afgelopen maand 4 miljoen vaten per dag op. Ook is Indonesië weer toegelaten tot het kartel. (AP)