Obama: wij laten ons niet terroriseren

IS claimt betrokkenheid bij bloedbad in Californië via online radioboodschap.

De Amerikaanse president Barack Obama. Foto Evan Vucci / AP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag in zijn wekelijkse videotoespraak gezegd dat de Verenigde Staten zich niet laten terroriseren. Hij zei:

“We zijn sterk en veerkrachtig.”

Islamitische Staat (IS) claimde zaterdagochtend betrokkenheid bij het bloedbad in San Bernadino in Californië van woensdagavond. IS meldde dat in een radioboodschap die via internet is uitgezonden.

Bij het bloedbad, dat een echtpaar aanrichtte op een gehandicaptencentrum in San Bernardino, vielen veertien doden en raakten 21 mensen gewond. Twee van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Link met IS werd al eerder gelegd

Eerder werd al wel een link gelegd tussen de schietpartij en IS, maar het was niet zeker of de twee schutters werkelijk aanhangers van de terreurgroep waren. De vrouw, Tashfeen Malik, had via Facebook trouw beloofd aan IS. Maar volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft het stel, voor zover bekend, niet de opdracht gekregen van IS om mensen dood te schieten.

Sinds de verklaring op de Facebookpagina van Malik is ontdekt, behandelt de FBI de schietpartij echter wel officieel als een terreurdaad.

Obama riep Amerikanen op eendrachtig te zijn na de bloedige schietpartij eerder deze week in San Bernardino. Obama noemde de Californische stad “alweer een Amerikaanse gemeenschap die is vermorzeld door onbeschrijflijk geweld”.

Obama roept op tot strengere wapenwetten

Het moet wat Obama betreft moeilijker worden voor criminelen om aan wapens te komen. De president vindt het”krankzinnig” dat Amerikanen die op een ‘no-fly’-lijst staan nog wel vuurwapens kunnen kopen. Hij zei eerder al:

“Als je te gevaarlijk bent om in een vliegtuig te mogen stappen, dan ben je per definitie ook te gevaarlijk om een wapen te kopen.”

De Amerikaanse krant The New York Times zette zaterdag voor het eerst sinds 1920 een hoofdredactioneel commentaar op zijn voorpagina. Daarin riep ook de krant op tot strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten.

    • Niels Posthumus