Nu is het moment voor strengere emissietests

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Huib van Essen

Is manager Verkeer bij CE Delft

Leeftijd 46 jaar

Wanneer woensdag 2 december

foto phil nijhuis

Wat brengt u vandaag in de Kamer?

„De technische briefing over de dieselfraude bij Volkswagen voor de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu. Een paar weken geleden werd ons bedrijf benaderd. CE Delft is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van duurzaamheid en milieu dat veel expertise heeft als het gaat om voertuignormen.”

Dan hebben jullie vast veel te maken met ‘dieselgate’.

„Ik heb mensen van het ministerie van I&M en de Europese Commissie gesproken die wekenlang amper tijd hadden voor wat anders. Bij ons valt dat mee, maar we worden er zeker af en toe over benaderd. Ons bureau kan vertalen wat de dieselfraude betekent voor beleidsmakers. In dat opzicht staan we wat dichter bij de praktijk dan de technische collega’s van bijvoorbeeld RDW (Rijksdienst Wegverkeer) en TNO die hier ook te gast waren.”

Wat vindt u zelf eigenlijk van ‘dieselgate’?

„Ik was verbaasd dat het plots zo’n enorm ding werd, terwijl al langer bekend is dat er een enorm gat zit tussen de laboratoriumtests en de uitstoot van auto’s in de praktijk. Dat Volkwagen sjoemelde met de testresultaten was nieuw en natuurlijk ernstig, maar de problemen aan de ‘legale’ kant zijn minstens zo lastig en kwalijk. De normen worden door de gebrekkige tests niet goed nageleefd, bij alle merken. Daar ligt een belangrijke taak voor de wetgever.”

Wat vond u van de vragen van de Kamerleden?

„De eerste reflex van Kamerleden is vaak: hoe heeft het kunnen gebeuren? Dat is een terechte vraag die de Kamer voor een deel aan zichzelf kan stellen. Hebben we zitten slapen? Maar de Kamer kan zeker nu zelf wat doen, want er is nu momentum om zaken te veranderen en wetgeving rond emissietests in Europa aan te scherpen.”

Levert zo’n bezoek aan Kamer u persoonlijk veel op?

„Het is de derde keer dat ik als expert uitgenodigd werd, eerder voor twee rondetafelgesprekken. Het levert mij persoonlijk niet direct heel veel op, maar voor de uitstraling van het bureau is het natuurlijk goed als je als deskundige voor een technische briefing in de Tweede Kamer wordt uitgenodigd.”

Bent u zelf politiek betrokken?

„Ja, ik ben als Statenlid voor GroenLinks actief in de provincie Utrecht. CE Delft werkt niet vanuit een politieke overtuiging, maar persoonlijk vind ik dat mijn expertise ook in de politiek mag worden toegepast. Er is geen directe link tussen mijn werk als Statenlid en deze briefing, dus ik zie daar geen probleem. Sowieso vind ik dat we in Nederland soms wat spastisch doen over dat soort verschillende rollen. In het buitenland merk ik dat het daar gebruikelijker is dat deskundigen in de politiek actief zijn. Wat meer expertise in de politiek zou heel goed zijn. Via mijn rol als Statenlid probeer ik daar mijn steentje aan bij te dragen.”

    • Pim van den Dool