New York Times veroordeelt wapenwetten op voorpagina

Amerikaanse krant neemt voor eerst sinds 1920 stelling op voorpagina: maak wapenwetten strenger.

De voorpagina van The New York Times met het hoofdredactioneel commentaar daarop. Foto The New York Times

De Amerikaanse krant The New York Times heeft voor het eerst in bijna een eeuw tijd een hoofdredactioneel commentaar op zijn voorpagina gepubliceerd. In het artikel met de titel ‘De wapenepidemie’ neemt het dagblad stelling tegen de huidige wapenwetgeving in het de Verenigde staten. The New York Times concludeert in zijn stuk:

“Het zou verboden moeten worden voor gewone burgers om bepaalde wapens, zoals de licht aangepaste legerwapens die zijn gebruikt in Californië, en bepaalde soorten munitie, te bezitten.”

De krant verwijst in deze conclusie naar het bloedbad dat het echtpaar Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik drie dagen ervoor aanrichtte in San Bernardino. Bij de schietpartij in de staat Californië vielen 14 dodelijke slachtoffers. Het echtpaar gebruike legaal gekochte, semi-automatische wapens.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk The Gun Epidemic. Voor het eerst sinds 1920 (!) een commentaar op Page 1 van @nytimes. https://t.co/OHEtH9JPw6 https://t.co/cHp969Pl9U

‘Nationale schande’

The New York Times schrijft ook in zijn voorpaginacommentaar:

“Het is een nationale schande dat burgers legaal wapens kunnen kopen die zijn ontworpen om mensen met hoge snelheid en efficiëntie te doden”

De laatste keer dat The New York Times een hoofdredactioneel commentaar op de voorpagina plaatste was in 1920. Toen waarschuwde de krant voor de in zijn ogen kleurloze en politiek onervaren Republikeinse presidentskandidaat Warren Harding.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit was in 1920 het laatste commentaar op de voorpagina van @nytimes: een waarschuwing tegen Warren Harding https://t.co/9kiohfaDmE

Terroristische daad

De FBI onderzoekt de schietpartij in Californië als een terroristische daad. Een van de twee daders, de 27-jarige Malik, zou op Facebook trouw hebben gezworen aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Dat zou zij onder pseudoniem hebben gedaan, bij het begin van de aanval.

Farook (28) en Malik werden na de schietpartij doodgeschoten door de politie na een wilde achtervolging. Volgens persbureau Reuters meldde IS vandaag zelf in een radio-uitzening ook dat Farook en Malik aanhangers van IS waren.

The New York Times stelt dat het verbod op zware wapens waarvoor de krant pleit, inhoudt dat “Amerikanen die zulke wapens bezitten deze dienen op te geven in het belang van hun landgenoten”.

De Amerikaanse president Barack Obama roept al langere tijd op om het moeilijker te maken voor criminelen om aan wapens te komen in de Verenigde Staten. Vooral veel Republikeinen in het parlement zijn echter tegen het aanscherpen van de Amerikaanse wapenwetten.

    • Niels Posthumus