Nederlander George Taylor genoemd in FIFA-dossier

De Israëlische ex-voetballer en marketeer Benny Alon dook in de fraude met vipkaarten voor het WK voetbal in 2006. Hij noemt ook een Nederlander.

De Nederlandse sportmarketeer George Taylor was volgens een vroegere medewerker betrokken bij de illegale handel in toegangskaarten voor het WK voetbal van 2006 in Duitsland. Zijn bedrijf, ISE, zou bijna 8.600 tickets met een totale waarde van 20 miljoen euro op de zwarte markt hebben gebracht. Ook zou Taylor op de hoogte zijn geweest van een afspraak om FIFA-voorzitter Blatter 2 miljoen euro smeergeld te bezorgen.

De beschuldigingen zijn afkomstig van de Israëlier Benny Alon, een oud-profvoetballer en eigenaar van marketingbureau JB Sports Marketing. Hij was destijds ingehuurd door ISE en heeft later onderzoek gedaan naar de illegale kaartverkoop voor het WK.

Taylor, die van 2003 tot 2007 directeur was van ISE, laat per e-mail weten geen „concrete wetenschap te hebben van de feiten die aan de beschuldigingen ten grondslag liggen”.

De naam van Taylor komt voor in documenten die Alon in september op een persconferentie in Zürich openbaar maakte. De aandacht ging toen vooral naar een andere beschuldiging: dat Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, betrokken was bij de illegale handel in kaarten voor het WK 2014 in Brazilië. De bond nam die beschuldiging zo serieus dat Valcke, rechterhand van Blatter, op non-actief werd gezet. De ethische commissie van de FIFA doet onderzoek.

Volgens Alon leverde het FIFA Ticketing Office bijna 8.600 vipkaarten ter waarde van 20 miljoen euro aan het marketingbureau ISE. De kaarten zouden door ISE, onder verantwoordelijkheid van Taylor en de Japanse medebestuurder Haruyuki Takahashi, in het voorjaar van 2006 op de zwarte markt zijn gebracht. Dat gebeurde volgens Alon buiten medeweten van de aandeelhouders van ISE. In hun opdracht onderzocht Alon de deal.

Onder de documenten van Alon, die in bezit zijn van deze krant, zijn ook verklaringen van drie ISE-managers over Blatter. Volgens de drie diende de inmiddels geschorste FIFA-preses in 2005 via Takahashi 2 miljoen euro van ISE te krijgen in ruil voor een lucratief ticketcontract. Takahashi zou bereid zijn geweest te betalen. George Taylor ook, maar later zou hij daarvan zijn teruggekomen met de boodschap aan Alon dat hij „niet bereid was de gevangenis in te gaan voor Takahashi”. Uiteindelijk zou wel een som geld betaald zijn via Takahashi.

Net als Taylor ontkennen Blatter en Takahashi de beschuldigingen.

    • Joep Dohmen