Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Kijken: bouwt Kenia een muur om terroristen te weren?

In een documentaire gaan journalisten op zoek naar antwoorden. Hun zoektocht levert echter ook veel nieuwe vragen op.

Al Jazeera

Eerder dit jaar kondigde de Keniaanse regering de bouw aan van een 700 kilometer lange muur, die de grens met buurland Somalië volledig zou moeten afsluiten. De overheid hoopt zo terroristen van Al-Shabab buiten de deur te houden.

Hoe staat de bouw van de muur er nu voor? En komen de strijders die aanslagen in Kenia plegen wel uit Somalië? Twee dappere onderzoeksjournalisten van Al Jazeera reisden door Kenia om antwoord op deze en andere vragen te krijgen, wat resulteerde in de documentaire Kenya’s Enemy Within.

Terreurgeweld

Terroristen van Al-Shabab hebben de afgelopen jaren meerdere malen hard toegeslagen in Kenia. In april kwamen bij een aanval op de Garissa University College 147 mensen om het leven. In 2013 vermoordde de beweging meer dan zestig mensen in het winkelcentrum Westgate in Nairobi.

Hoewel Al-Shabab een Somalische beweging is, betwijfelen veel ondervraagden in de documentaire of een muur terroristen zal tegenhouden. De autoriteiten, een imam en geïnterviewde Al-Shababstrijders zeggen allemaal dat de meeste aanslagplegers niet uit Somalië, maar uit Kenia komen.

Specifieker, ze zijn vaak afkomstig uit de sloppenwijken van metropolen Nairobi en Mombassa, waar moslims ernstig worden gediscrimineerd door de politie, zo beweren de documentairemakers. Die discriminatie en sociaal achtergestelde positie zou volgens veel analisten dan ook de voornaamste reden zijn voor het terreurgeweld in Kenia.

Waar is de muur?

Als de journalisten op zoek gaan naar de muur, vangen ze keer op keer bot en worden ze vooral veel weggestuurd. De reden hiervoor laat zich raden: volgens veel betrokkenen wordt er niet of nauwelijks aan de muur gebouwd. De overheid zou de middelen niet hebben voor zo’n groot project.

Mocht de muur er toch komen, zal dat voor veel ergernis zorgen voor Kenianen woonachtig in de grensstreek met Somalië. In de documentaire is te zien hoe boeren en ondernemers vrezen dat hun handel zal teruglopen bij een gesloten grens. Ook vrezen gemeenschappen en families te zullen worden gescheiden. Een geïnterviewde Al-Shababstrijder zegt niet onder de indruk te zijn van de voorgestelde muur:

“Laat ze die muur maar bouwen. Wij zijn al in Kenia.”