Irak roept Turkije op troepen terug te trekken uit Mosul

De Turkse troepenbeweging was niet afgestemd met de regering in Bagdad.

Turkse legervoertuigen op archiefbeeld uit november, hier bij de grens met Syrië.
Turkse legervoertuigen op archiefbeeld uit november, hier bij de grens met Syrië. Foto: AP Photo

De Iraakse regering heeft de Turkse regering met klem verzocht om enkele honderden troepen terug te trekken uit Noord-Irak. Dat meldt persbureau AFP. Het Turkse leger zou met gepantserde voertuigen richting de Noord-Iraakse stad Mosul zijn getrokken om Koerdische Peshmerga-strijders te trainen.

update 11.45 uur:De Iraakse president heeft ondertussen gereageerd op de actie van Turkije. Hij noemde die een “schending van de internationale normen en wetten”. Hij riep Turkije op zijn voertuigen terug te trekken.

Bagdad wist van niets

Vrijdagavond bevestigde een Turkse bron bij het leger aan persbureau AP dat Turkse troepen zich richting de Noord-Iraakse stad Mosul hebben verplaatst, die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat. Dit tot ontsteltenis van de regering in Bagdad, die niet van de troepenbeweging af wist en sprak van “een inval”.

De Amerikaanse regering liet desgevraagd aan persbureau Reuters weten dat het op de hoogte was van de troepenbeweging. Het zou niet gaan om een actie van de coalitietroepen. Hoewel Turkije al jarenlang strijd levert met de Koerden in eigen land en in Noord-Irak, heeft de regering in Ankara een sterke band met de regionale Koerdische overheid in Noord-Irak.