Hogere boetes voor geknoei met voedsel

Staatssecretaris Van Dam: maximale boete omhoog van 20.000 euro naar 10 procent van de jaaromzet.

Martijn van Dam op archiefbeeld. Foto ANP / Valerie Kuypers

Voedselproducenten die met hun producten knoeien, kunnen veel hogere boetes tegemoet zien. De maximale boete gaat omhoog van 20.000 euro naar 10 procent van de jaaromzet. Dat kondigde staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zaterdag aan in een interview met het AD.

Volgens de bewindsman schrikken de huidige boetes notoire sjoemelaars met voedsel niet genoeg af. Hij zegt:

“Die wordt gewoon ingecalculeerd door de frauderende voedselproducenten. Als ze 10 procent van hun jaaromzet moeten betalen, zonder maximum, dan voelen ze het écht.”

Van Dam noemt in het interview als voorbeeld het ‘paardenvleesschandaal’. Daaruit bleek volgens hem dat een boete van 20.000 euro niet genoeg afschrikt.

Hogere boetes gaan in juni volgend jaar in

De hogere boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oplegt gaan in juni volgend jaar in. Het is volgens Van Dam de eerste stap om de afstand tussen consument en voedsel kleiner te maken. Van Dam in het AD:

“We moeten [de voedselindustrie] zo organiseren dat elke schakel de voorgaande verantwoordelijk kan stellen als er iets niet klopt. […] Wat ik zou willen is dat we de streepjescode van elk product kunnen scannen en dan in één oogopslag zien waar de ingrediënten vandaan komen en hoeveel bedrijven erbij betrokken zijn. En dat je dan de afweging kunt maken: wil ik dit wel mee naar huis nemen?”

    • Niels Posthumus