Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Helft ziekenhuizen nog geen contract

De onderhandelingen zitten vast op de vergoeding van een aantal dure, snel in prijs stijgende geneesmiddelen.

Grote verzekeraar CZ heeft met nog maar 35 procent van de ziekenhuizen een contract. Foto Bas Czerwinski
Grote verzekeraar CZ heeft met nog maar 35 procent van de ziekenhuizen een contract. Foto Bas Czerwinski

Ruwweg de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen contract met de zorgverzekeraars afgesloten, voornamelijk door discussie over wie de dure geneesmiddelen betaalt. Hierdoor weten veel verzekerden niet of behandelingen in het ziekenhuis van hun voorkeur komend jaar vergoed worden of niet. Tegelijkertijd hebben alle inwoners van Nederland nog maar vier weken de tijd hun ziektekostenpolis van 2016 te kiezen.

Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste zorgverzekeraars. Verzekerden lopen het meeste risico bij VGZ, met 4,2 miljoen verzekerden de op een na grootste zorgverzekeraar. VGZ heeft tot nu toe 30 van de 83 ziekenhuizen gecontracteerd. Wie nu die polis koopt, neemt bij 53 ziekenhuizen het risico daar straks niet heen te kunnen. Een woordvoerder van VGZ zegt er vertrouwen in te hebben met alle ziekenhuizen uit te komen, net als in voorgaande jaren. Maar garanties kan hij niet geven.

Bij alle onderhandelingen zijn de sterk in prijs stijgende dure geneesmiddelen een heikel punt. Vrijdag bleek uit twee internationale studies dat dure geneesmiddelen, overwegend oncolytica, relatief duur zijn in Nederland. Die middelen stijgen soms met 10 procent of meer per jaar in prijs, terwijl de meeste verzekeraars in de onderhandelingen vasthouden aan de 1 procent kostenstijging die voor 2016 landelijk is afgesproken met minister Schippers. De brancheorganisatie van ziekenhuizen beaamt dat deze kosten „een heel groot probleem” zijn.

CZ (de nummer drie van het land met 3,4 miljoen verzekerden) heeft mede hierdoor nu met nog maar 35 procent van de ziekenhuizen een contract. Vorig jaar had CZ rond deze tijd al met 80 tot 90 procent van de ziekenhuizen een overeenkomst. De verzekeraar garandeert echter dat het volgend jaar alle ziekenhuizen zal vergoeden. Menzis doet dit ook, waardoor verzekerden hier geen risico lopen qua keuzevrijheid van ziekenhuis.

Zilveren Kruis, een dochter van Achmea, heeft met 80 procent de meeste contracten rond. De marktleider neemt de dure geneesmiddelen niet in het jaarbudget mee, maar maakt aparte afspraken hierover. Ziekenhuizen moeten bij Zilveren Kruis toezeggen dat ze meedoen met de gezamenlijke inkoop van medicijnen.