PSV verslaat Vitesse in slotfase, Ajax walst Heerenveen plat

PSV won nipt met 0-1 van Vitesse, FC Utrecht versloeg De Graafschap met dezelfde score. Ajax tikte Heerenveen van de mat met 5-2.

Arek Milik van Ajax in duel met Stefano Marzo van Heerenveen. Foto Olaf Kraak / ANP

Ajax heeft vanavond overtuigend in eigen huis van sc Heerenveen gewonnen: 5-2. PSV heeft vanavond in de slotfase nog drie punten weten binnen te halen bij Vitesse. FC Utrecht versloeg De Graafschap in een uitduel met gemak met 0-1. Excelsior speelde in Rotterdam gelijk tegen Twente: 1-1.

Ajax - sc Heerenveen: 5-2

Trainer Frank de Boer vierde zaterdagavond zijn lustrum als hoofdtrainer van Ajax met een klinkende zege op sc Heerenveen (5-2). Nog nooit eerder onder zijn bewind haalde de Amsterdamse ploeg in de eerste vijftien duels 38 of meer punten. De koploper van de eredivisie koppelt goede resultaten ook steeds vaker aan vermakelijk spel.

Voor de derde thuiswedstrijd op rij maakte Ajax vijf of meer doelpunten. Dat was sinds 1995 al niet meer voorgekomen. In navolging van Roda JC (6-0) en SC Cambuur (5-1) had sc Heerenveen weinig te vertellen in de ArenA. De wedstrijd was na 28 minuten en drie doelpunten van de thuisploeg al helemaal beslist.

Vorige week tegen PEC Zwolle miste Viktor Fischer tot zijn grote ergernis de ene na de andere opgelegde kans. De Deense aanvaller had tegen het elftal van interim-trainer Foppe de Haan slechts twaalf minuten nodig voor een treffer. Hij stapte eerst handig over de bal en werd vervolgens vrijgespeeld door Davy Klaassen (1-0). Op aangeven van diezelfde Fischer tekende Arek Milik voor 2-0. En in de 28e minuut stond in de persoon van Amin Younes ook de derde aanvaller op het scorebord.

Ajax swingde af en toe op het nog steeds glibberige speelveld van het stadion dat op pakjesavond lang niet vol zat. Met Nick Viergever op de positie van de geschorste Jairo Riedewald werden de bezoekers voortdurend opgejaagd. Voor de tweede wedstrijd op rij bewees de achttienjarige Donny van de Beek prima mee te kunnen. Een slippertje van Joel Veltman stelde Mitchell te Vrede wel in staat vlak na rust voor Heerenveen te scoren (3-1). Fischer herstelde al snel weer de marge van drie doelpunten.

Hoe goed Ajax in de eredivisie presteert zo matig acteert het in Europa. Trainer De Boer en zijn spelers overwinteren alleen in de Europa League als donderdag Molde verslagen wordt en Fenerbahçe voor eigen publiek van Celtic verliest. Kenny Tete is geschorst voor het duel met de verrassende Noren. Daarom kreeg Ricardo van Rhijn in de tweede helft speeltijd. De van blessures herstelde Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi mochten ook invallen. Milik miste eerst nog een strafschop voordat hij Klaassen de 5-1 gunde. Een blunder van Jasper Cilllesen stelde Te Vrede nog in staat voor de tweede keer te scoren.

Vitesse - PSV: 0-1

PSV is het overvolle programma tot de winterstop zaterdagavond begonnen met een benauwde overwinning op Vitesse. Het duel in Arnhem was lang in balans en de beste kansen in de slotfase waren voor de thuisploeg maar PSV-middenvelder Jorrit Hendrix scoorde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd uit een counter: 0-1.

PSV speelt vijf wedstrijden in vijftien dagen en staat voor het cruciale duel met CSKA Moskou in de Champions League. Trainer Leonid Sloetski van de Russische topclub was zaterdagavond hoogstpersoonlijk in het GelreDome om de tegenstander van komende dinsdag te zien.

Sloetski zag een aardig gevecht tussen twee aanvallende ploegen. PSV nam het initiatief vanaf de aftrap en werd snel gevaarlijk, meestal via rechtsback Santiago Arias. De grootste kans was uitgerekend voor Davy Pröpper. De Arnhemmer die Vitesse afgelopen zomer verruilde voor PSV trof na zeven minuten de buitenkant van de paal na een voorzetje van Arias.

Langzaam werd de thuisploeg sterker en verloor PSV het overwicht. Ondanks stevige dekking was Valeri Qazaishvili ongrijpbaar voor de Eindhovense verdediging. Schoten van de Georgiër gingen net naast. De eveneens gevaarlijke Dominic Solanke bezorgde zichzelf en zijn ploeg de grootste kans door een voorzet prachtig aan te nemen op de borst en weg te draaien. Hij schoot net naast.

Na rust was keeper Jeroen Zoet nodig om PSV te behoeden voor een tegentreffer bij pogingen van Renato Ibarra en Kelvin Leerdam.

PSV schreeuwde om een strafschop toen Arias in het strafschopgebied over het been van Marvelous Nakamba ging maar Kevin Blom liet doorspelen. Aan de andere kant vroeg Vitesse om een penalty maar kreeg die evenmin na hands van Jeffrey Bruma vlak voor het PSV-doel.

Invaller Milot Rashica en Solanke kregen in de slotfase enorme kansen voor Vitesse. De enige treffer viel aan de andere kant omdat Hendrix de bal koel in de verre hoek schoot, achter de onfortuinlijke Eloy Room.

De Graafschap - FC Utrecht: 0-1

De Graafschap heeft de eerste overwinning van het seizoen, vorige week bij Cambuur, geen vervolg kunnen geven. De ploeg van trainer Jan Vreman ging zaterdag op eigen veld onderuit tegen FC Utrecht dat aan een doelpunt van Rico Strieder genoeg had: 0-1. De Utrechters kwamen ook met tien man, na het wegzenden van Mark van der Maarel met twee keer geel in de 67e minuut, amper in de problemen.

Het begon nog zo veelbelovend voor de hekkensluiter van de eredivisie. Cas Peters troefde in de zevende minuut Timo Letschert af in een duel en leek zo maar de score te kunnen openen. Utrecht-doelman Robbin Ruiter redde echter bekwaam. Letschert verdween meteen van het veld met een eerder opgelopen armblessure, Chris Kum was zijn vervanger.

Utrecht kwam in de 34e minuut op voorsprong dankzij de Duitser Strieder. Nacer Barazite was doorgebroken op rechts, bediende Patrick Joosten, die de bal teruglegde op Strieder. Zijn geplaatste schot was te veel voor doelman Hidde Jurjus, die kort voor rust wel knap redde op een inzet van Barazite.

Barazite bleef ook na rust de gevaarlijkste man. Eerst stuitte hij op Jurjus, die de bal tot corner kon tikken. Uit die hoekschop belandde de bal opnieuw bij de bebaarde aanvaller, die nu de binnenkant van de paal trof.

De Graafschap stelde er weinig tot niets tegenover. Van der Maarel maakte het FC Utrecht nog het lastigst door binnen drie minuten onnodig twee keer geel te pakken. Coach Erik ten Hag slachtofferde opmerkelijke genoeg Barazite, die plaats moest maken voor verdediger Louis Nganione. Ook met een man meer kwamen de ‘Superboeren’ amper in de buurt in het doel van Ruiter.

Excelsior - FC Twente: 1-1

Excelsior heeft nagelaten zich wat steviger in de middenmoot van de eredivisie te nestelen. De Rotterdammers deden FC Twente door een blunder van Jeff Stans op pakjesavond een punt cadeau: 1-1. De geplaagde Enschedese club, met nu tien uit vijftien, gaat echter allesbehalve plezierige feestdagen tegemoet. Tom van Weert (Excelsior) en Hakim Ziyech, uiteraard, maakten de treffers.

Excelsior voetbalde zonder zorgen en, zoals trainer het Alfons Groenendijk het graag ziet, met aanvallende bedoelingen. Dat leverde voor rust een onderhoudend maar niet altijd goed duel op. Wel kreeg de thuisclub de meeste en beste kansen.

Stans had de score moeten openen. De Enschedese keeper Nick Marsman kreeg slechts een trainingsballetje recht op zich af. Khalid Karami en Brandley Kuwas misten het Twentse doel vervolgens rakelings. Kuwas stond aan de basis van de 1-0. Hij vond op links de mee opgekomen Bas Kuipers. Diens strakke voorzet bereikte Van Weert, die bij de verste paal kon intikken.

Twente was vooral gevaarlijk na spelhervattingen. Ziyech legde een vrije trap op het hoofd van Jari Oosterwijk (naast), verdediger Peet Beijen was tot tweemaal toe dicht bij een treffer na een corner. Doelman Tom Muyters reageerde alert.

Ook in de tweede helft domineerden de Kralingers op Woudestein. Stans en Adil Auassar, die de bal uit een vrije trap op een ideale plek de tribune injoeg, en later Kuwas verzuimden de wedstrijd te beslissen.

Twente hield daardoor hoop. Die werd versterkt door een onverwacht afstandsschot van Renato Tapia, verdedigend minder gelukkig, via een vinger van Muyters tegen de lat. Stans gaf de Tukkerse Sint en Piet op de eerste rang reden tot juichen met een foute terugspeelbal. Ziyech profiteerde. (ANP)