Dolfijnen praten met volle mond

Illustratie Irene goede

Eerst je handen wassen. Rug recht. Niet zo slurpen alsjeblieft. En je mag pas van tafel als je je bord leeg hebt. Grote mensen hebben zo veel regels voor het avondeten bedacht, dat er niks meer aan is.

Misschien is dit wel de stomste tafelregel van allemaal: praat niet met volle mond. Als je vandaag een mooie goal hebt gescoord of een leuk filmpje hebt gezien, dan wil je dat toch vertellen? Dat er dan net op dat moment een hap boerenkool in je mond zit, ja, dat is dan jammer.

Als je ouders weer eens over een volle mond mopperen, zeg ze dan dat het heel natuurlijk is. Want dolfijnen doen het ook. En dat zijn heel slimme dieren.

Okee, er is één verschil: dolfijnen praten niet met hun mond, maar met hun neus. De neusholtes van de dolfijn zitten onder het blaasgat. Door lucht door die holtes te persen, maken dolfijnen geluid.

Dolfijnen kwebbelen met elkaar door te piepen en fluiten (dat klinkt als ‘kie-kie-wie’). En als dolfijnen jagen, dan klikken ze: ‘turrturrturr’. Ze horen wanneer de echo van de klikjes terugkomt en weten zo precies waar er een visje zwemt. Biologen hebben nu voor het eerst het geluid opgenomen van een dolfijn die een vis vangt. Voor hun onderzoek plakten ze onderwatercamera met zuignap op de kop van zeven dolfijnen. Het waren dolfijnen die bijna heel hun leven in een aquarium hebben geleefd. Die luisteren goed.

In een baai lieten de biologen daarna een vis los, een eindje voor de dolfijn uit. De dolfijnen zwommen op hun prooi af en de biologen luisterden mee. Dit is wat ze hoorden: turrturrr-zoem-kiekiewie.

De klikjes maakten de dolfijn tijdens de jacht. Die zoem is het moment dat de dolfijn de vis vangt. En dat ge-kie?

Dat is het geluid van een dolfijn die net een vis gevangen heeft. Misschien is hij gewoon blij. Of misschien wil aan andere dolfijnen laten weten dat je hier vis kunt vangen. Maar hoe dan ook: de dolfijn praat met volle mond.

    • Lucas Brouwers