De helderste beelden van Pluto tot nu toe

Op de beelden zijn de kraters, ijslagen, ruwe gebergten en uitgestrekte vlakten op de dwergplaneet duidelijk te zien.

Beelden van ijsvlakten en bergen op Pluto. NASA

Tot relatief kort geleden was Pluto op beelden slechts te zien als een lichte stip in de duistere ruimte. Maar dankzij de NASA-sonde New Horizons zijn de afgelopen tijd betere en scherpere beelden van de dwergplaneet geschoten. Deze week publiceerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de helderste beelden van Pluto tot nu toe:

De kiekjes in hoge resolutie werden op 14 juli genomen. Op de beelden is duidelijk het gevarieerde landschap van de dwergplaneet te zien, die miljarden kilometers van de Aarde is verwijderd. De camera zoeft langs kraters, ijslagen, ruwe gebergten en uitgestrekte vlakten.

De jongste beelden zijn genomen van een strip land die 80 kilometer breed is. Op de website van NASA kun je de foto’s rustig bekijken en inzoomen op de beelden, zodat het landschap nog gedetailleerder zichtbaar is.

Schat aan informatie

Al eerder werd aan de hand van informatie van New Horizons ontdekt dat de planeet nog relatief recent geologische activiteit vertoonde en dat er mogelijk twee cryovulkanen op Pluto zijn. Hoofdonderzoeker van New Horizons Alan Stern noemde de meest recente beelden “adembenemend”. Stern:

“Beelden van deze kwaliteit van Venus of Mars waren pas decennia nadat de eerste sondes daarlangs vlogen beschikbaar. Maar bij Pluto hebben we ze nu al, slechts vijf maanden na de ‘flyby’! Het wetenschappelijk onderzoek dat we met deze beelden kunnen doen is ronduit ongelofelijk.”

Toekomst

New Horizons verzendt iedere week beelden en andere data naar de Aarde, die vervolgens door wetenschappers wordt geanalyseerd. Mogelijk brengt de toekomst dus nog meer mooie beelden en ontdekkingen.

Bekijk hier onze fotoserie uit oktober met eerdere, schitterende beelden van Pluto:

    • Casper van der Veen