Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Dankzij de personages leer je de stad kennen’

Foto: Fien Kraanen

“Dankzij de personages leer je de stad kennen. Je hoeft de stad niet eens zelf in beeld te brengen”, schrijft de jury van NRC’s fotowedstrijd over de inzending van Fien Kraanen. “Wat zou een stad immers zonder mensen zijn?”

Kraanen wint de juryprijs van de maand november met als thema ‘Mijn stad-Mijn dorp’.

“Mooie koppen boeien mij het meest”, zegt fotograaf Fien Kraanen (49, Nijmegen). “Ik heb weleens geprobeerd om gebouwen te fotograferen, maar was er niet goed in. Ze vertellen mij weinig verhaal. Mijn camera staat meestal ingesteld op een groot diafragma, zodat de mensen scherp zijn en de achtergrond onscherp.

Naast mijn baan als groepsleerkracht op een basisschool, ben ik sinds april zelfstandig fotografe. Ik werk nu aan een aantal fotodocumentaires waarin ik mensen volg in onder meer een wasserette en in een volkstuin.

‘Een typische Fien-foto’

Ik ga graag op zoek naar personen die net even wat anders zijn of ik probeer ze net even wat anders vast te leggen. Als mensen mijn foto’s zien, moeten ze vaak gniffelen. ‘Een typische Fien-foto’, zeggen ze dan.

Dit beeld was een opdracht van mijn fotodocente. We moesten op zoek naar ‘tijdelijke ruimte’. Ik was van plan langs verschillende bushokjes te fietsen, maar bij het hokje bij het station van Nijmegen stuitte ik meteen al op dit cadeautje.

Ik vond het mooi hoe het najaarslicht van achteren kwam, gefilterd door de smoezelige achterwand. Maar het was natuurlijk vooral een bizar gezicht, hoe die twee vrouwen daar stonden met hun tasjes en hoe ze beide precies de andere kant het niets in staarden. Het leek bijna geënsceneerd.” Tegelijkertijd hadden ze ook iets typisch ‘Nijmeegs’. Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar in Amsterdam zie ik ze niet rondlopen.”

Bekijk de tien beste foto’s van de maand november.

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het huidige thema is ‘Mijn beste foto van 2015’.