Britten bombarderen IS opnieuw in Syrië

Het was de tweede luchtaanval sinds de Britten hun operaties uitbreidden naar Syrië.

Een Britse straaljager keert terug na een luchtaanval op IS in Syrië. Foto Emily Burns / EPA / Royal Air Force

Opnieuw hebben Britse straaljagers luchtaanvallen uitgevoerd op olievelden in Syrië die in handen zijn van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Britse minister van Defensie Michael Fallon zaterdag gezegd, meldt persbureau AP.

Het zou volgens Fallon gaan om het Omar-olieveld in het oosten van Syrië, dat eerder deze week ook al werd aangevallen. De gevechtsvliegtuigen stegen op van een Britse luchtbasis op Cyprus.

Akkoord

Afgelopen woensdag stemde het Britse Lagerhuis voor het uitvoeren van bombardementen op IS in Syrië. Enkele uren na die goedkeuring voerde de Britse luchtmacht al de eerste luchtaanvallen uit. De Britten bombardeerden IS al eerder in Irak.

Aanleiding om de luchtaanvallen uit te breiden naar Syrië waren de aanslagen in Parijs van 13 november. Premier David Cameron zei zijn bondgenoten niet in de steek te willen laten, nadat Frankrijk en de Verenigde Staten er bij de Britten op hadden aangedrongen zich bij de bombardementen aan te sluiten.

Oliehandel

De Britten vallen olievelden aan omdat illegale handel in het zwarte goud de voornaamste bron van inkomsten is van IS. Londen hoopt de beweging zo ook economisch te verzwakken. Ook de Amerikanen gaven vorige maand aan meer doelwitten te willen aanvallen die de oliehandel van IS ondersteunen.

Washington schat dat de opbrengst van oliehandel ruwweg voor de helft van de inkomsten van IS beslaat. Daarnaast verdient de beweging onder meer geld met het heffen van belasting, de verkoop van archeologische voorwerpen en het vragen van losgeld voor gijzelaars.

    • Casper van der Veen