Het Parijse café kreeg een nieuw verfje, maar littekens van de nachtmerrie blijven

Heropening van A la Bonne Bière. Foto: Christophe Petit Tesson / EPA
 

Het was meteen na de aanslagen van 13 november al een bescheiden daad van verzet om in Parijs op een terras neer te strijken. De heropening van het eerste van de getroffen cafés brengt het drinkend protest weer even terug.

Drie weken nadat bij café À La Bonne Bière in het elfde arrondissement vijf mensen om het leven kwamen toen een terrorist het vuur op de clientèle opende, staan de mensen in de rij voor een tafeltje op het terras. „Onwennig is het wel”, erkent buurtbewoner Julien, die vergeefs zoekt naar sporen van het bloedbad. „Maar ik drink hier al vier jaar iedere vrijdagmiddag een glas, dus het was nog raarder om dat de laatste weken niet te doen”, zegt hij terwijl toeristen hem op de foto zetten. De vele bloemen en briefjes ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn opgeschoven naar de straatkant, dranghekken houden toeschouwers op afstand van de klanten aan de apéro. „Het leven gaat door, maar anders dan voorheen”, zegt Julien.

„We wilden laten zien dat we sterker zijn dan zij, dus we wilden het café opnieuw openen en zo de buurt weer leven inblazen”, had bedrijfsleider Audrey Billy vrijdagochtend vlak na opening op de stoep van het café gezegd. Boven haar hoofd hing een in de nacht opgehangen spandoek met de slogan van Twitter van afgelopen maand: ‘Je suis en terrasse’. Op een krijtbord bij de deur, bedoeld voor het dagmenu, betuigde het personeel zijn medeleven met de slachtoffers en hun families en bedankte het de hulpverleners en anderen die steun hebben gegeven. „Het is tijd om weer samen te komen, verenigd, en door te gaan zonder te vergeten”, stond er.

Het café kreeg een nieuw verfje, de ruiten met kogelgaten zijn vervangen en er is intensief schoongemaakt. De opknapbeurt, zei Billy tegen Le Parisien, was „vooral nodig om psychologische redenen”, in een poging de „littekens van deze nachtmerrie uit te wissen”.

Dat heeft nog veel tijd nodig, blijkt ook uit een rondgang langs de andere aangevallen etablissementen. Zij willen ook heropenen, maar hebben minder haast. De eigenaar van Le Carillon vindt het te vroeg om de bloemen en de steunbetuigingen weg te halen. „De eerste schok moet voorbij zijn”, zegt eigenaar Amokrane Hadjem. Mogelijk gaat hij net als het belendende restaurant Le Petit Cambodge half januari weer open.

La Belle Équipe, waar 19 mensen omkwamen, heeft net als de door de verkoop van een beveiligingsvideo in opspraak geraakte Casa Nostra nog geen concrete plannen. De eigenaren van concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen, hebben tegen Le Monde gezegd te „hopen” dat eind 2016 de zaal weer een eerste concert kan organiseren.

    • Peter Vermaas