m/v van de week siegfried woldhek

Doet hij goed of doet hij vooral goed voor zichzelf? Deze week kondigden Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan aan om tijdens hun leven 99 procent van hun vermogen aan goede doelen te besteden.

Geen gering bedrag; De Zuckerbergs worden op 42 miljard euro geschat. Zij willen „gelijkheid promoten”, door te investeren in onder meer onderwijs en gezondheid.

Fantastisch, horen we u denken. Maar er was ook kritiek. Op de rechtsvorm van het fonds bijvoorbeeld. Het Chan Zuckerberg Initiative is geen liefdadigheidsfonds zoals Bill en Melissa Gates hebben, maar een ‘limited liabiltiy company. Zegt ons ook niet zo veel, maar het initiatief kan zo investeringen doen die winstgevend zijn.

Het fonds is opgericht ter ere van de geboorte van het dochtertje van de Zuckerbergjes. Dat zij haar erfenis al kwijt is voordat ze goed en wel aan haar leven is begonnen - daar hoor je dan weer niemand over.

    • Siegfried Woldhek