Veel doden bij aanval op restaurant Kairo

Een molotovcocktail werd in een restaurant in de Egyptische hoofdstad tot ontploffing gebracht.

Ambulances in Egypte. Foto Reuters / Stringer

Bij een aanval met een molotovcocktail in een restaurant in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd, meldt persbureau Reuters.

Daarnaast raakten zeker zes mensen gewond. Eerder werd gemeld dat er achttien of twaalf doden waren.

Een van de bronnen zei dat de aanvaller een ontslagen medewerker van de horecagelegenheid is. Een andere bron zei tegen persbureau AP dat er een discussie ontstond tussen restaurantpersoneel en een groep andere mensen, die toen de molotovcocktails gooiden. Het restaurant, dat ook een nachtclub is, ligt in de wijk Agouza, in het centrum van Kairo.

De eetgelegenheid is gevestigd in een kelder, waardoor veel mensen niet konden ontsnappen. Behalve aan de brand stierven meerdere mensen door het inademen van rook. De brand is inmiddels geblust. De autoriteiten doen onderzoek naar het incident.

Geweld in Egypte

Het motief achter de aanval is nog niet bekend. De afgelopen jaren hebben meerdere bomaanslagen, schietpartijen en aanvallen plaatsgevonden in Egypte. Hierbij waren vaak militairen of leden van de veiligheidsdienst het doelwit.

Veel van die gewelddadige acties worden gezien als vergeldingsacties van de Moslimbroederschap voor het afzetten van president Mohamed Morsi. Het leger zette Morsi, lid van de Moslimbroederschap en ‘s lands eerste democratisch gekozen president, in 2013 onder leiding van generaal Abdel-Fattah al-Sisi af.

    • Casper van der Veen