Wie moet Nederland leiden?

Drieënhalf jaar geleden, in een eerder buurtonderzoek, zei een 72-jarige niet-stemmer uit Rijsenhout nog, met een verwijzing naar Pim Fortuyn: „D’r is nou weer zo’n nieuwe kale in Den Haag, die weet het allemaal ook wel aardig te zeggen. Hoe heet-ie ook alweer? Samsom? Dat kan ook wel ’s wat worden.”

Diederik Samsom was in 2012 net lijsttrekker van de PvdA geworden en verraste vriend en vijand met een inhaalrace die zijn partij bij de verkiezingen ver voorbij de SP en vlak achter de VVD bracht. Toen won de PvdA 38 zetels, in de jongste Ipsos-peiling zijn er nog 13 over.
Niet meer dan drie mensen noemden in het huidige buurtonderzoek Diederik Samsom als ideale volgende premier. Hij moet partijgenoten Lodewijk Asscher (7 keer) en Ahmed Aboutaleb (4 keer) voor zich dulden.

De huidige minister-president Mark Rutte wordt veruit het meest genoemd bij deze vraag: 52 keer. Sommige mensen vinden hem „glad”, voor anderen „lacht hij te veel”. Maar aan de pluskant wordt vaak genoemd dat hij zich niet gek laat maken en rustig blijft.

Wilders

Geert Wilders wordt 25 keer genoemd, maar zelfs PVV-sympathisanten zeggen opvallend vaak dat hun partij beter niet in het kabinet kan zitten en de leider beter geen premier kan worden. Te onrustig.
Op ruime achterstand volgen Alexander Pechtold (D66, 14), Emile Roemer (SP, 10) en Sybrand Buma (CDA, 10).

Er waren enkele geïnterviewden die categorisch om een vrouw vroegen. Daarbij werden Sharon Dijksma (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) allen tweemaal genoemd.

    • Arlen Poort