Wie koopt het vier eeuwen oude Grolsch?

Wat al even rondzoemde is nu officieel bekendgemaakt: na acht jaar wil SABMiller weer van het Twentse biermerk Grolsch af.

Foto ANP

Grolsch zou altijd zelfstandig blijven, daar was iedereen van overtuigd. Toch liet het in 1615 opgerichte biermerk uit Twente zich in 2007 overnemen door SABMiller, een Brits-Zuid-Afrikaans conglomeraat. Acht jaar later verandert Grolsch, inmiddels vier eeuwen oud, opnieuw van eigenaar.

Gisteren werd officieel bekend wat al langer rondzoemde: SABMiller wil weer van Grolsch af. De nummer twee op de mondiale biermarkt gaat fuseren met AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld. De nieuwe onderneming moet om mededingingsredenen onderdelen afstoten. Waaronder Grolsch. Ook het Italiaanse Peroni is te koop. In de Verenigde Staten heeft SABMiller al afstand gedaan van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met het Amerikaanse Molson Coors.

In 2007 betaalde SABMiller maar liefst 816 miljoen euro voor de Achterhoekse brouwer met een omzet van 318 miljoen euro, 19 miljoen euro winst en 700 werknemers. Tot die tijd had Grolsch overnamepogingen altijd afgehouden en het bedrijf had bovendien een stevige beschermingswal opgetrokken die vijandelijke overnames vrijwel onmogelijk maakte.

Onweerstaanbaar bod

SABMillers bod bleek toch niet te weerstaan. De leiding van de brouwerij en de familie De Groen, sinds 1897 aandeelhouder en in bezit van 37 procent van de aandelen, gingen akkoord. Belangrijker dan het geld, zeiden betrokkenen indertijd, waren beloften dat het merk in stand zou blijven, er niet aan de receptuur zou worden gesleuteld, de brouwerij niet zou worden verplaatst en dat er geen ontslagen zouden vallen in Enschede, waar het bedrijf sinds 2004 was gevestigd.

Van de grote plannen die SABMiller met Grolsch had – en waar de hoge overnameprijs op was gebaseerd – is weinig terechtgekomen. De eigenaar wilde flink uitbreiden naar landen als Oost-Europa, Latijns-Amerika en Afrika, maar de omzet liep terug tot onder de 300 miljoen en de positie op de thuismarkt verslechterde.

Analisten verwachten dan ook niet dat SABMiller erin slaagt een even hoog bedrag te krijgen als het concern destijds zelf betaalde. Mogelijke overnamekandidaten zijn Molson Coors of Carlsberg. Voor Heineken is een overname onmogelijk, zei analist Gerard Rijk van SNS Securities enkele dagen geleden in deze krant. Die bierbrouwer is nummer 1 op de Nederlandse markt en zal van de mededingingsautoriteiten geen toestemming krijgen om zijn marktaandeel met 13 procent uit te breiden.

Terugkoop onwaarschijnlijk

Dat de familie De Groen Grolsch terugkoopt, lijkt onwaarschijnlijk. Een overname door een private-equitymaatschappij ligt volgens Rijk meer voor de hand. Hij denkt aan Gilde Investment, dat eerder dit jaar een bod uitbracht op Ten Cate, producent van onder meer kunstgras en technisch textiel. In de Achterhoek klinkt de naam van bouwondernemer en miljardair Dik Wessels.

    • Barbara Rijlaarsdam