Vrijwel alle spaarders DSB Bank krijgen geld terug

De gedupeerden moeten wel accepteren dat ze geen rentebetalingen ontvangen.

Een kijkdag in het oude directiekantoor van de DSB Bank voorafgaand aan de online veiling van kantoorinventaris. Ook de pakken van de voormalige schaatsploeg kwam onder de hamer. Foto Koen Suyk /ANP

Vrijwel alle spaarders van de in 2009 omgevallen DSB Bank kunnen hun geld terugkrijgen, op voorwaarde dat ze afzien van eventuele rentebetalingen. De curatoren komen met een aanbod waarbij de gedupeerden van het faillissement hun vordering volledig uitgekeerd krijgen.

Onder de gedupeerden zitten onder anderen mensen die meer dan een ton op hun rekening hadden staan ten tijde van het faillissement. Daarnaast kunnen vijfhonderd voormalige leveranciers geld terug verwachten, evenals 22.000 polisklanten die teveel provisie aan DSB hebben betaald bij de bank van Dirk Scheringa, volgens ANP. De afgelopen tijd konden zij een schadeclaim indienen.

Overigens hadden de meeste spaarders al bijna driekwart van hun geld terug. Nu willen de curatoren ook de resterende 90 miljoen euro uitkeren. De schuldeisers die tot honderdduizend euro spaarden bij DSB Bank werden eerder al gecompenseerd, omdat zij onder de depositogarantieregeling vielen.

Sinds DSB Bank op 19 oktober 2009 failliet is verklaard zijn ruim 30.000 vorderingen ter waarde van 3,8 miljard betaald. Die zijn vrijwel allemaal van particulieren.

Rente

Als de spaarders besluiten het aanbod te accepteren, zullen zij geen rente ontvangen over het gevorderde bedrag dat dan binnen vier weken op hun bankrekening wordt gestort.

Accepteren zij het aanbod niet, dan bestaat nog een kans dat zij wel rente ontvangen die tijdens het faillissement is opgelopen. Maar dan blijft ook het risico bestaan dat zij niet hun geld volledig terugkrijgen.

Overige schulden

Opmerkelijk is dat ook 311 achtergestelde depositohouders hun vordering volledig terugkrijgen. Zo’n deposito houdt in dat bij een faillissement de houder vrijwel achteraan de rij schuldeisers staat. Daartegenover staat een zeer hoge rente. De Nederlandsche Bank (DNB) is eigenlijk eerder aan de beurt voor compensatie. Bij de DNB heeft DSB Bank nog negenhonderd miljoen euro schuld.

Daarnaast hebben financiële partijen ook nog 30 miljoen euro tegoed en staan er nog 2,6 miljard aan ‘overige schulden’ uit, aldus ANP. De curatoren hebben goede hoop ook op termijn deze schuldeisers te kunnen aflossen. DSB heeft namelijk nog 77.000 leningen uitstaan die goed zijn voor 3,9 miljard euro.

    • Menno Sedee