Voor de laatste keer cashen met Coldplay?

Foto EPA/Sven Hoppe

De Britse band Coldplay brengt vrijdag na anderhalf jaar weer een nieuw album uit. Zal A head full of dreams het laatste album van Coldplay worden? Een uitspraak van zanger Chris Martin vorig jaar doet dat vermoeden:

“It’s our seventh thing, and the way we look at it, it’s like the last Harry Potter book or something. Not to say that there might not be another thing one day, but this is the completion of something. I have to think of it as the final thing we’re doing. Otherwise we wouldn’t put everything into it.”

De eerste recensies zijn niet hoopgevend, maar ach, de kaarten voor het albumoptreden in Nederland zijn toch al uitverkocht. En de nettowaarde van de band werd vorig jaar nog geschat op 475 miljoen dollar. Niet niks dus. Dit is Coldplay in vier grafieken.

1. Digitale verkoopcijfers

Hun laatste album Ghost Stories eindigde op plek vier in de lijst van best verkochte (digitale) albums in het afgelopen jaar:

2. Artiestenwaarde

De waarde van frontman Chris Martin werd vorig jaar geschat op 90 miljoen dollar. Daarmee eindigt hij op de wereldwijde ranglijst ‘slechts’ op plek 40. De bedragen zijn berekend aan de hand van openbare informatie over salaris, royalties, opbrengsten van ticket- en albumverkopen en waarde van eigendommen zoals vastgoed.


*Chris Martin eindigt op plek 40, de tussenliggende artiesten zijn niet weergegeven

3. Prijs voor boeking

750 duizend dollar, zoveel moet je minimaal neertellen voor een optreden van Coldplay. Tenminste, dat was de prijs vorig jaar.

4. Score in hitlijsten

In de Nederlandse top 40 scoorde Coldplay twee keer een nummer 1-hit, met ‘Talk’ en ‘Viva La Vida’. Dat laatste nummer werd door Spotify uitgeroepen tot beste ‘wake-upsong’ van dit jaar.
In totaal kwamen 21 hits in de Nederlandse top 40 terecht. Hoe zit het met de gehele albums? Dit zijn de scores op de Britse hitlijst:

    • Jolanda van de Beld